Така изглежда теренът днес на който се е играл първият футболен мач в Русия

Футболът в Русия се появява в края на 19 век. Смята се, че първият футболен мач се е състоял на терен на фабриката на търговците староверци Морозови в град Орехово Зуево. В Руската империя тази игра се внася от англичаните, както и в други страни. Всъщност става дума за британските братя Чарнок. Първият Чарнок-бащата на двамата братя пристига в Русия още в средата на 19 век и става директор на фабриката Серпухов. Неговите синове се раждат в Русия, но учат в Англия, където се заразяват с футбола.

Твърди се, че футболът на Морозовските фабрики е донесен от Гари Чарнок, който като баща си е работил на поста директор производство. Той си спомня, че събира отбори от руски и английски работници, които да играят с топка, като мярка срещу пиянството, което било доста сериозно застъпено във фабриките.

През 1887 г в Орехово Зуево се формира общество на трезвениците и се провежда първи футболен мач- англичани срещу руснаци. Много скоро след това Чарнок организира и регистрира първия клуб /уставът му се пази в краеведския музей/, за който са играли братята Джеймс и Вили. Екипите на отбора били като тези на Блекбърн. Всъщност един от братята Чарнок играл за британския тим известно време.

Руската футболна централа счита, че първият официален мач в страната се провежда 10 години по-късно в Санкт Петербург. Това не е чак толкова интересно. Вълнуващо е на какъв терен се е играло  преди 133 години. Както й очаквахте става дума за една поляна, близо до заводите, насред гората. По-интересен е фактът, че и до днес това игрище е запазено и изглежда почти по същия начин, както преди повече от 130 години.

Фотографът Александър Сухарев намира спътникови снимки на мястото, а след това лично открива района и стадиона, като прави много снимки предимно от дрон. „Беше невероятно чувство да стоиш на това място, на което се е зародил футболът в страната. Чувстваш се като на стадион. Жалко, че е така опустяло и занемарено всичко”, твърди той. Много скоро след това се появява информация, който потвърждава, че именно това е мястото, където стартира футболът в Русия. Доказва се и годината на първия футболен мач.