„Той е горд баща, какво  мога да кажа. Не знам от къде се е снабдил с такава фланелка, може би някъде от Белград. Той е мой баща и ако иска да я носи, нека я носи. Не бих е сложил, защото не обичам себе си толкова много”, това е коментар на малкия Новак  Джокович, след като баща му се появява на негов мач със снимка на Новак в голям размер на тениската.

Любовта на неговите родители понякога прелива в непремерени изказвания срещу неговите съперници. След Australian Open-2020, където на финала Ноле бие Доминик Тийм, бащата Сърдждан казва: „Седемкратният шампион играе на централния корт, където той никога не е губил, а публиката поддържа някакъв си австриец”.

От Сърджан пострада и Рафа Надал. „Надал беше неговият най-добър приятел, когато печелеше. Когато нещата се промениха, дружбата изчезна”, коментира бащата на Джокович през 2013 г. Испанецът беше в недоумение от тези думи. „Бащата на Джокович трябва да поговори със сина си. Ние винаги сме били в отлични отношения и те остават едни и същи до днес. Загубил съм от него много мачове, а той от мен също. Това не създава проблеми между нас”, казва Надал.

Сега основният съперник на Ноле е Роджър Федерер. Той обиди Джокович преди 14 години и продължава да получава укори и до днес от неговите родители.

Швейцария и Сърбия играят за купа Дейвис. Във втория мач 19-годишният Джокович в пет сета печели срещу Стан Вавринка и на Федерер това не му харесва. Той вика няколко пъти лекар на корта с цел на наруши ритъма на съперника. „Не вярвам, че е имал някакви проблеми. Това беше смешна ситуация”, коментира сурово по-късно Федерер. След това той бие в три сета Джоковимч и Швейцария стига далече в турнира.

През 2012 г Федерер си спомня тези думи и казва: „Просто бях разстроен, защото той без очевидна причина викаше лекар за моя състезател Стан. Това е всичко. След това поговорихме в Мадрид по темата и всичко между нас е нормално.

Родителите на Джокович имат друга версия по темата.

Новак печели срещу Федерер на полуфинала  на  Australian Open 2018 г и майка му Диана тогава заяви: „Както се казва, Кралят е мъртъв, да живее новият Крал”. Новак обаче не се чувствал никакъв Крал преди турнира. След срещата между двамата на финала на US Open бащата споделя: Това е последната му победа над Новак. Той спечели точки с оръжието на Федерер”.

След тези думи на родителите му двамата се срещат на полуфинала на Мастърс турнира в Монте Карло. В средата на първия сет съдиите решават, че ударът на сърбина не попаднал на линията. Федерер отива, поглежда, а публиката започва да шуми. Той се обръща към тях: Седнете, тихо, Добре. След това с ракетата си изтрива отпечатъка от топката и заявил, че трябва да се преиграва. Камерата обаче улови хората към които Федерер се обърнал към трибуните-това били родителите на Ноле.

В крайна сметка Роджър печели мача, а след това побеждава сърбина още 17 пъти. Това означава, че предстаказиено на Сърджан не се сбъднало. Сега обаче Джокович води с 27-23 победи срещу швейцареца.

Сърджан дава интервю за сръбски вестник: „Федерер до този момент е най-добрият състезател в историята, но в човешки план е обратно. Той нападна Новак през 2006 г защото вижда, че той ще е ноговият наследник.  Опитва се да го унижава по всякакъв начин. Успехите на Новак са поразителни и Федерер не може да разбере това”.

Бащата на Ноле не спира с подхвърлянията. „Не разбирам защо Федерер все още играе тенис? Той вече е на 34 години”.  След тези думи швейцарецът спечели още три „Големи шлема“. Ако той напусне тениса, както посъветва Джокович-старши, Новак вече би го настигнал в титли.

Спорде последните информации след турнира в Монте Карло през 2008 г Роджър и Новак не контактуват на добро ниво.