Чувалили сте думата алопеция. И да не сте знайте, че това е вид заболяване което води до частично или пълно оплешивяване. Причините за това са много, но не ги коментираме сега. 147 милиона души в целия свят са болни от тази болест. Сред тях има и много спортисти. В повечето случай в спорта това носи изключителна популярност и разпознаваемост. Никой от тях не говори за болест, а за част от образа си.

Има ли някой, който да не е чувал името Пиерлуиджи Колина ? Най-големият футболен съдия в света в продължение на доста години. Топ рефер на ФИФА. На 24 години тази болест се появява внезапно при него и за две седмици косата му изчезва.

Когато е на 17 години Колина се запизва на съдийски курс, а на 24 вече се готви да ръководи мачове между професионални отбори. В средата на 80-те в Итлия никой не се стриже под нулата и да си с гола глава било смешно. Точно затова първият мач на Колина бил нещо, като социален експеримент. Било интересно как ще го възприемат футболисти и публика. Трябвало да свири мача между Латина и Спес в серия Д и всичко минава нормално. „Не помня много мачове от ШЛ, Европейски и Световни първенства, но този мач си го спомням прекрасно до днес. Мисълта, че бъдещето ми може да зависи от външния ми вид, а не от работата ми беше ужасно. Футболистите се интерсуваха единствено и само от решенията ми, а не от вида ми и това много ме зарадва“, спомня си Колина.

Популярността на италианеца скача неимоверно. Той се появява на обложките на футболните стимулатори на Тиери Анри и Франческо Тоти, рекламира швейцарски часовници, турски мобилен оператор. Неговият плешив образ се появява в клип на Джордж Майкъл. За много кратко време той става световна звезда.

ПРез 2015 година в Италия 11-годишно момче със същия проблем, като на Колина получило много подигравки по време на мач от своите съотборници. Той се разплаква, а Колина реагира, като му изпраща писмо. „Плешивата глава никога не ми е пречила да си върша работата. Тя дори ме направи по-известен. Много велики шампиони празнуват  големите си успехи, като бръснат главите си умишлено. На теб и на мен това няма да ни се налага“, пише на малкия футболист самоиронично  Колина.

Той е определян многократно за рефер №1 в Италия. Печели и приза „Премио Датино“ за най-добър италиански международен рефер. След тайно гласуване Асоциацията на италианските футболисти му връчва и Оскара за най-добър съдия. От своя страна Международната федерация по футболна история и статистика го избира за рефер №1 в света за последните пет години.

На световните финали през 2002 г. в Япония и Южна Корея, Колина става първият рефер рекламно лице. Той рекламираше танаяки (хапки от Октопод). Друго любопитно нещо е, че една от най-купуваните фланели в света е именно тази с лика на Колина. По време на ЕВРО – 2004 г. получава почетна докторска степен от университета в Хъл (Англия). Краят на съдийската му кариера е през сезон 2005 г., когато става на 45 години и по правилника на ФИФА е длъжен да прекрати със съдийството. От Английската футболна федерация го търсят да стане съдия на Острова, където един арбитър се пенсионира на 47 години, но той галантно отказва. Плешивият рефер Пиерлуиджи Колина продължава да живее активно и да получава покани за всевъзможни събития.