Продават Златна обувка като на Камата

За футболната история на България и света днешната дата е историческа. Българинът Христо Стоичков преди 30 години стана голмайстор №1 в Европа и спечели Златната обувка. Христо направи фантастичен сезон тогава, 1989/90 г като реализира 38 гола. Никой не успя да вкара повече от него в Европа. Тогава Камата носи екипа на ЦСКА. Никой преди това и никой до ден днешен не е отбелязвал толкова голове в един сезон. Това буквално втрещи Европа. България разполага с футболен бисер, пише пресата на стария континент. На практика Ицо поделя трофея със суперзвездата на Реал Мадрид Уго Санчес. На церемонията при връчването на „Златната обувка“ организаторите правят импровизирана игра, като двамата трябва да целят мишена с топка, на която Стоичков се показва като по-добър стрелец от опонента си. Не трябва да забравяме, че Стоичков има и втора „Златна обувка“ във футбола. Само 4 години по-късно е историческата за България 1994 г на СП в САЩ. Стоичков става голмайстор на шамипоната. Никой друг български футболист не може да се похвали с подобно постижение. Малко са и тези в света с такъв успех.

През годините Христо Стоичков винаги е бил канен на годишната церемония на която се връчва това престижно отличие. Много често той е сред награждаващите. На една от церемониите той връчи лично Златната обувка на Лео Меси.

Златната обувка е европейска футболна награда, връчвана ежегодно на футболиста, отбелязал най-много голове през сезона в националните европейски шампионати. Първата награда е за Еузебио, който през сезон 1967/68 г. отблязва 42 гола с отбора на Бенфика.

Френският вестник „L’Équipe““ определя през 1968 г. просто правило за наградата: победител е играчът, отбелязал най-много голове в първенството на европейска държава без значение на неговата продължителност и броя на мачовете.

Сред носителите на Златната обувка 1968 – 1991 има още българи. Петъэр Жеков печели трофея през 1969 г с 36 гола. През 1981 г това огромно признание получава Георги Славков след отбелязани 31 гола.

Христо Стоичков безспорно е един от най-добрите играчи не само в нашата футболна история, но и в световната. По спортен дух, талант и чар с него може да се мери единствено Георги Аспарухов – Гунди, а по популярност и успехи – никой.

Най-сигурното доказателство за величието на един спортист не са отличията, а уважението, което е спечелил и като доказателство за това искам да завършим с думите на Чики Бегиристайн за съотборника си Стоичков в Барселона:

„В историята на футбола има различни типове големи състезатели и всеки е оставил собствена диря. Но никога не са се събирали в едно толкова талант с такъв характер”.