Състезателката по конен спорт от Швейцария Надя Петер Щайнер успя да убеди съда, че допингът открит в нейния кон е попаднал случайно. Спортният арбитражен съд напълно оправда състезателката. Подобно нещо е почти невъзможно, но в случая това е факт.

Всичко започва през 2017 г след надпреварата в Мароко, която швейцарката печели. По правилата за допинга в конния спорт се проверява и състезателят и конят. В тялото на животното откриват забранения препарат трамадол. Автоматично Надя Щайнер губи златния си медал от престижната проява и получава забрана да се състезава за срок от 4 години. Наложена й е дори и глоба от 7500 швейцарски франка.

Щайнер обаче не се предава и започва битката.

Първоначално тя си спомнила момента в който конят й облизал ръката на едно от официалните лица, докато я  награждават. Спортистката предположила, че можело в ръката на въпросното лице да има допинг. Такива практики се случвали и преди това. Предоставили й фото кадри, които тя подробно разгледала, но не се усъмнила.

Арбитражният съд излиза с друга версия, която става официална. Оказва се, че шофьор от екипа на Щайнер използвал трамадол заради болка в гърба. Мъжът признава, че дълго време го мъчела болката и бил принуден да използва това лекарство. Става ясно, че той бил уринирал до камион в близост до храната на животните, където са балите със сено. След това храната със  забранения стимулант попад в тялото на животното. Шофьорът не знаел за последствията, но по-късно признава.

Хората от екипа трябва да са наясно с тези неща, се произнасят от съда. Те трябвало да осъзнават всички рискове и за животните. Шофьорът обаче въобще не подозирал за подобно нещо и никога не го коментирал. Още повече самата Щайнер по никакъв начин не очаквала, че подобно нещо въобще е възможно. Един шофьор да зарази коня й със забранен стимулант и то по такъв начин.

Всичко това, било казано от състезатерлката пред съда и доказано с факти. Минало доста време и спортният арбитражен съд излязъл с официално решение, че допингът е попаднал в организма на животното, като вина за това  Щайнер няма и не е поради небрежност от нейна страна.

Дисквалификацията и наказанието на състезателката автоматично били отменени. Щайнер продължава щастливо да се занимава с любия спорт, като отделя много повече внимание за обгрижване на своя кон.