Ще ви върна 118 години назад, за да ви срещна с един впечатляващ футболист. По-точно става дума за вратар.

Мачът се играе  през 1902 г. меду  «Шефилд Юнайтед» – «Бери» в Англия. Най-интересният герой на мача е вратарят.

Той нахлузва панталоните си, крие огромното си коремче и с всички сили избива топката от очертанията на вратата.

Той се казва Уилям Фулк, най-тежкият вратар в историята на футбола. Той е висок 193 см и тежи 152 кг.

Фулк се ражда през 1874 г в английския град Доули, сега градът носи името Талфорд. Градът на огромните хора. В края на 18 век там живее Уилям Бол, който е обявен за най-тежкия човек в Англия-175 см висок с тегло 250 кг.

След като завършва училище Фулк работи като миньор и играе за местния тим. Веднъж мач на отбора посещава спортен репортер на Derby Daily Telegraph: «Дебелакът беше специален. Има шансове да стане добър вратар», пише той. След тази статия няколко клуба започват да се интересуват от Фулк.

«Шефилд Юнайтед» се оказват най-настоятелни. Те са в първа дивизия. Забележете, клубът го купава срещу сумата от 20 паунда, а Фулк  е на 19 години.

През първия сезон вратарят играе в 29 от общо 30 мача и отново възхищава журналистите. Scottish Sport пишат: „Той е много тежък, но и много ловък на терена“. За следващите 4 години Фулк пропуска само 3 мача. Получава по 4 паунда на седмица, като уговорката му била да взима парите и в паузата на шампионата. При успех като гости футболистите получавали допълнително по 10 шилинга и 4 при успех в домакински мач.

Сега тези цифри за изумително смешни, но тогава такива били цените. Работниците получавали по 1 фунт на седмица, а докторите, дипломатите и учените по 2,5 фунта. За 10 години Фулк събрал пари и купил магазинче и бар.

През сезон 1896/97 «Шефилд» са втори в класирането, а Фулк допуска само 29 гола. Това е рекорд на Лигата. Сега постиженоето е 15 гола. Уилям записва и един мач за националния тим срещу Уелс, като Англия печели с 4-0. Повече в националния тим не го канят. Каква е причината. Той се провисил на напречната греда и тя се счупила.

През 1895 г Фулк тежи 80 кг,но за някорко години килограмите се удвояват. Феновете започват да го наричат – „Тлъстия“.

Той не се обижда:  «Не съм против това. Както искат, така да ме наричат, но да не забравят да ме поканят на обяд“, заявява той.

С „Тлъстия“ Фулк «Шефилд» печели първи трофей през 1898 г, като печелят пъвенството. След година грабват и купата на страната. Феновете обявяват Фулк за най-добиря футболист в Англия същата година. Журналистите също го хвалят.

Уилям Фулк много обичал отбора си. Бият Саутхемптън през 1902 г и печелят купата, но две минути преди края допускат спорен гол. Фулк едва не убива вратаря в зоната под трибуните. Той бил чисто гол и го подгонил. Реферът взел една метла и се качил на високо шкафче, което го спасило, след намеса на останалите футболисти. Фулк имал избухлив характер и бил доста груб на терена. Едва не смачква футболистът на Шефилд Уензди Лори Бел. „Паднах върху него в борба за топката. Няма да забравя физиономията му. Беше като на мъртвец“, спомня си Фулк.

Феновете го обичат, докато теглото започва да му пречи да играе.

През  1905 г отказват да увеличат заплатата му и той напуска. В същата година се появява отборът на Челси и те му предлагат работа. Дават му 50 фунта седмично. В 35 мача допуска 28 гола, а Челси стават трети във Втора лига. Ръководството на Челси слага зад вратата му две момчета, които да връщат топката. Пресата тогава твърди, че идеята била друга, те да контрастират на ръста и дебелината на Фулк. Той напуска тима след година.

Фулк изкарва още един сезон- в Бредфорд, но вече бил много тежък и трудно се движел. На 33 години спира кариерата си. Купува си по-голям магазин в Шефилд и по цял ден бил на бара, докато не се появява полицията през 1910 г. Те откриват 45 карти за залози. Той отговаря, че не знае какво се случва, но никой не му повярвал.

Забраняват му да управлява  заведението, а след 6 години умира от цироза на черния дроб, на 42 години.