Миналата седмица Джанлуиджи Буфон продължи договора си с Ювентус. 42-годишният страж остава във футбола за още едан година, но знае с какво ще се занимава след приключване на кариерата си.

«Когато приключа с футбола, задължително ще си взема творчески отпуск. Искам да завърша петата си година в гимназията и да се посветя на семейството и себе си. Родителите ми промиват  мозъка  вече 30 години за това образование», – признава Буфон.

Великият италиански вратар Джанлуиджи Буфон има сложни отношения с образованието. Той няма документ за завършено средно образование. Буфон признава, че съжалява за това. Най-вече той се чувства неудобно пред родителите си. Джиджи се ражда в спортно семейство-бащата е щангист, а майката – лекоатлетка, хвърляне на диск. Двамата след приключването на своята спортна кариера работят, като учители по физическо.

 «Ако не беше футболът, аз също щях да съм учител, както моите родители. Така стояха нещата. Винаги ми е харесвало да се занимавам с деца и със спорт», признава той.

През 2000 г Буфон за малко да влезе в затвора за фалшива диплома. Той влиза в юридическия факултет на университета в Парма, като предоставя фалшива диплома за завършено средно образование.

Той твърди, че е получил този документ в изследователския център „Антонио Маниери“, но след проверка се установява, че сред учениците никога не е имало такъв на име Буфон. Учебното заведение го подава на съд. Бил е пред влизане в затвора, но той се съгласява да плати огромна глоба и признава, че се срамува от тази история.

Сега Буфон е готов да завърши образованието си честно, след като спре с футбола.

«Вътре в мен все още гори огън. Продължавам да играя, защото се чувствам страхотно. През последните 12 години малко се наслаждавах на победите и много мислех за загубите. Това е нормално, когато си свикнал да побеждаваш. Победите оказват незначително влияние, но разочарованието от  загубите остава.  Трябва да се опитам да се справя с това, в противен случай ще рискувам никога да не си тръгна“, коментира Буфон.