Смелата постановка на Sex Bomb  от Евгени Плюшченко на леда е може би най-разпознаваемият демонстративен номер в историята на фигурното пързаляне. Може да бъде обожаван или смятан за безвкусен, но да останеш безразличен, веднъж видял това, е нереалистично.

Признайте си дори да сте започнали да гледате  фигурно пързаляне заради Липницка, Медведева или Загитова, поне веднъж сте се натъкнали на пикантния леден стриптийз на Плюшченко.

Разсъбличането на леда сме го виждали. Използва се преди всичко във волните програми.

Треньорът Алексей Мишин обаче не се стесняваше от подобни сцени на леда още преди две десетилетия. Сега е ясно – това се случва в онези редки моменти, когато учениците му спешно се нуждаят от внимание, шум.

В интерес на истината лек  стриптийз на леда е съществувал преди Плющенко – през 90-те години с Филип Канделоро, но Евгени, за разлика от французинът, успя да създаде наистина вирусен номер.

Март 2001 г, Световно първенство във Ванкувър, първото злато на Плюшченко. Важна победа над Ягудин, година  преди Игрите и олимпийското клане в Солт Лек Сити.

И изведнъж побойникът Sex Bomb на гала концерта. Именно във Ванкувър публиката имаше късмета да я види за първи път. Определено си спомняте това, Плюшченко хвърля яркочервено яке, жилетка, а след това панталони на леда, оставайки в края на програмата с гол торс и в златни бански. Прескача мантинелите, тръгва из публиката, прегръща възрастен фен. Изтръпвам !

По-късно и Мишин и Плюшченко признават, че са се насочили към американската публика, защото след година там е Олимпиадата . Трябваше да спечелят възможно най-много фенове, които симпатизираха в основната битка от онези години с Ягудин, който живееше и тренираше в САЩ с Татяна Тарасова.

Плюшченко признава, че изработката на костюма е доста сложна. Торсът е пълен с мускули.

„Краката са силни и надути, а ръцете – тънки. Центърът на тежестта трябва да бъде разположен отдолу, в противен случай нито четворни скокове, нито каскади няма да работят на леда. Дизайнерите ми шият мускулен корсет – толкова готин, голям. И отгоре ми обличат гащи и жилетка“, казва той.

Костюмът на  културист е проектиран от модния дизайнер от Санкт Петербург Ирина Сафронова.

Костюмът за Sex Bomb се състои от два гащеризона от пяна от каучук. Останалите дрехи бяха прикрепени към него с велкро, който Плюшченко трябваше бързо да изхвърли. Корсетът, имитиращ мускули, тежи повече от 3 кг и изобщо не пуска въздух.

„Всеки път, когато го свалях, все едно излизах от сауна. Тялото ми не дишаше, целият  бях мокър”, признава Плюшченко.

С този костюм той печели много фенове и по време на тренировки. В САЩ и Канада също се харесва. В Русия са луди по този танц на Евгени.

Плюшченко едва ли е очаквал, че номерът ще го преследва дълго време. Той го включва в ледени концерти и шоу програми.

„Невероятна история продължава от много години. Където и да отида, всички искат моя номер на Sex Bomb“ удивлява се Плюшченко.

На юблейното си представление „Плюшченко 35“ на леда със същият костюм-торс с мускули  се появява и 4-годишният му син Александър, като двамата правят незабравимо шоу.