Принцеса Даяна игтрае тетис-1970 г

В модерното британско кралско семейство има много фенове на тениса. Херцогинята на Кеймбридж е патрон на тенис клуба All England Lawn (домът на Уимбълдън), а тази титла й бе дадена от кралицата (папа Джордж VI участва в Уимбълдън -1926).  Херцогинята на Съсекс Меган е близка приятелка на Серина Уилямс, като посети турнирите от Шлема от двете страни на Атлантическия океан миналата година.

Легендарната принцеса Даяна водеше синовете си на тенис мачове.

 Даяна се влюбва в тениса, много преди да стане най-известната жена на планетата, икона на стил и кралица на сърцата. Естествена спортистка, тя играеше тенис и нетбол добре и танцуваше и плуваше по-добре. Даяна се заинтересувала от всички тези занимания у дома, където е израснала с две сестри и брат, които можели да плуват и да играят тенис, когато пожелаят. В зряла възраст Даяна играе поне веднъж седмично.

Даяна е за първи път на  Уимбълдън през 1981 г. Това е месец преди брака й, като тя се появява в компанията на принцеса Грейс от Монако и децата й Алберт и Стефани. 19-годишната булка на наследника на трона, принц Чарлз, беше на полуфинала и финал на Джон Макенроу (в мача за титлата той побеждава Борн Борг). Лейди Даяна напусна полуфиналите след поредната тирада на горещия американец. „Сватбата се отменя“, казва един от репортерите по това време. „Ушите й вече не са девствени.“

Много години по-късно Макенроу казва, че когато се запознали, Даяна му съчувствала заради постоянния натиск от журналистите. „След разменени любезности тя каза:„ Немислимо е с какво трябва да живееш“.

Даяна участва в голям тенис уикенд в Лондон. Първо заедно с Щтефи Граф отварят европейския офис на WTA, а след това провежда благотворителен мач между Борис Бекер и Пат Кеш в полза на болница.

Година по-късно, под патронажа на Даяна се проведе парти преди Уимбълдън, съчетано с турнир в полза на Британската асоциация на глухите, който беше съден от тогавашния №1 Иван Лендъл.

През 1988 г. Даяна и Граф играха едан срещу друга благотворително.  Даяна си партнира с Чарлз Шаллоу, директор на клуба, в който се намира новият офис, а Граф с лорд Уилоуби де Брок. Граф подарява ракетата си на Даяна, с която тя спечели третия „шлем“ на Ролан Гарос седмица по. Съществува и легенда, че тениската на Даяна предизвиква недоволстото на кралския двор, неприлично къса за момиче от кралското семейство.

Image

Тенисистката и принцесата са приятелки. Играят в Harbour Club в Лондон. В предишния клуб Дяна е била снимана тайно по време на тренировки. Журналистите купуват еднократни сезонни билети с надеждата да я срещнат на корта.

Image

Шест години по-късно „Лос Анджелис Таймс“ пише, че принцесата дори веднъж тайно е казала на Щефи Граф, че харесва Борис Бекер.

Финалистката на Уимбълдън, рускинята  Олга Морозова, която се срещна с Даяна на мач за купата в Нотингам през 1991 г., припомни: „Не само беше много приятна и красива жена, но и задаваше правилни въпроси.

Тя каза, че момичетата вероятно не трябва да тренират много. Но ако са с ума си, тогава може“.

Оригиналността и естествеността на Даяна веднъж вдъхновиха дори Пит Сампрас. През 1993 г., след първия спечелен финал на Уимбълдън, 21-годишният американец, на въпрос дали забелязва колко притеснена е принцесата за него, издава: „Може би тя се влюби в мен.“

Даяна на Уимбълдън-1995 г

Последното посещение на Даяна на Уимбълдън беше през 1995 г., когато тя все още беше Нейно Височество. Тя присъства на финала, в който една от предполагаемите й катастрофи – Сампрас – победи друга – Бекер. През 2007 г. Бекер и Джон Макенроу записаха специално участие на шестчасовия мемориален концерт на Даяна, който се проведе в Уембли, за да отпразнуват 10-ата годишнина от нейната смърт.

„Даяна беше прекрасна дама“, каза Макенроу. „Тя имаше стил и го предаде на света.“

Стилът на Даяна се възпроизвежда и вдъхновява дори сега.

Все още се купуват невъобразими бройки  реплики на годежния й пръстен, а най-скъпата чанта на Dior е наречена Lady Dior в нейна чест.