24-годишнта  Садаф Хадем е първата в историята жена-боксьорка от Иран, която печели международна среща. Това обаче в родината й не се оценява, напротив. Садаф ще влезе в затвора след като се прибере в родината си, защото е тренирала с мъже и излиза на ринга без хиджаб. Това е грубо нарушаване на иранските закони.

Садаф  работи като фитнес инструктор в Техеран през последните няколко години, но винаги е мечтала за кариера в бокса. От четири години Хадем се занимава с бокс у дома, но е принудена да тренира сама. На иранските момичета е забранено да работят във фитнес залата с мъже. Садаф сериозно променя живота си, за да постигне целта си.

Тя заминава на тренировъчен лагер във Франция. Нейният треньор е французин с ирански корени Махиар Монсипур, който преди две години й предлага такова приключение. През април Хадем спечели дебютния си аматьорски двубой в Поатие. Побеждава  французойката Ан Шовен и веднага след обявяването на резултата избухна в сълзи пред аплодисментите на хилядната публика в обятията на рефера и съперника.

Същата вечер тя сериозно нарушава законите на Иран, но го направи нарочно. „Участвах в абсолютно легален боксов мач във Франция, но като влязох на ринга в къси панталони и потник без ръкави, наруших основни закони на моята държава. Да, не носех хиджаб и ме обучаваше мъж, а някои са скептично настроени към това “, казва Хадем.

Шефът на иранската федерация по бокс за аматьори Хосен Сори не се намеси, като заяви, че момичето се състезава във френския Поатие, като частно лице. Хадем и Монсипур планираха да отлетят за Техеран седмица след битката, но отмениха пътуванията си, след като научиха за наказателното дело.

Хадем не крие, че нейните действия са добре планирани. „Искам да унищожа всички граници. Дано това е първата стъпка. С моя пример искам да покажа, че жените могат да правят това, което обичат. Вярвам, че иранските власти ще се замислят Наистина с нетърпение очаквах този момент и се надявам, че победата е само първата стъпка в кариерата ми. Искам да запиша името си в историята на иранския бокс. В моята страна има много момичета, които искат да се боксират. Аз също се боря за тях. „, казва Хадем.

Садаф възнамерява да продължи своята боксова кариера във Франция. Броят на нейните последователи в Instagram нарасна с 80 хиляди за месец, а след седмица Хадем  ще има втори двубой.

Иранските спортисти се състезават в хиджаби, а Международната федерация по бокс (AIBA) е позволила на мюсюлманките да излизат на ринга, покривайки врата и китките си.

В местните фитнес центрове момичетата работят отделно от мъжете и се изисква да носят строго консервативно облекло. Освен това иранските жени нямат право да посещават спортни събития, в които участват мъже, въпреки че местните отбори по футбол, баскетбол, волейбол, борба и вдигане на тежести са изключително популярни.

До 2000 г. иранските жени не можеха да се състезават в бокса, но преди около десет години местното министерство на спорта облекчи правилата. Сега момичетата могат да влязат в ринга, но само с хиджаб. Жени трябва да съдийстват мачовете,а мъже не трябва да присъстват по трибуните.

В Иран наистина има сериозни ограничения за жените и наказания за това, че не носят хиджаб на официални събития. Правилата се променят през 80-те. След Ислямската революция, която засегна и културния живот, правителствените организации засилиха контрола си върху прилагането на правилата на шериата от жените. Понякога жените, които излизат на улиците без хиджаб, биваха бити с тояги и камъни.

През март стана известно, че иранският защитник на правата на човека Насрин Сотуде, който активно се противопоставяше на носенето на хиджаб, беше осъден на 38 години затвор и 148 удара с камшик.

 Местният съд отрича, че присъдата е толкова дълга, но не прави официално изявление. Общо над 100 активисти, които се обявиха против носенето на хиджаб, бяха хвърлени в затвора в Иран през последната година.