„Когато бях автопилот имах личен самолет. След всяко състезание се прибирах у дома. Зад волана на състезателния автомобил няма правила. Можеш да правиш всичко, само да спечелиш. Самолетът се управлява по строги правила, ако искаш да оцелееш“, това казва супер легендата Ники Лауда. Той е влюбен в самолетите, както и във Ф1.

Лауда се „поболява“ по авиацията през 1974 г., летейки с едномоторен „Чесна“, а две години по-късно купува частен самолет „Златният орел“ и получава първия си пилотен лиценз. Ники с удоволствие усвоява авиационната наука и в крайна сметка получава лиценз като редовен пилот.

„В училище бях пълен бездарник, но успях да изуча добре сложната авиационната техника“, коментира той. Нещата в училище не ме интересуваха. Не ги разбирах. В изучаването на авиацията всичко ме интересуваше и затова го възприемах. Колкото повече знаеш за летенето, толкова по-сигурен си в небето, смята пилотът. Въпреки, че е знаменитост, той не получава никакви бонуси по време на курса.

Една безумна история в духа на комедиите. Австрийката Елизабет Тойрер беше избрана да участва в надпреварата по конен спорт на Олимпиадата в Москва. Федерацията на Австиря отказва да плати транспортирането на коня. Тя се обажда на приятеля си Ники Лауда.

Той товари и Елизабет и коня на име Мон-Шери в личния си двумоторен самолет Фокер и отлита от Виена за Москва. „Конят през цялото време поглеждаше в пилотската ми кабина и весело пръхтеше“, спомня си Лауда.

В същото време Тойрер печели титлата в Москва. Това е единственият златен олимпийски медал за Австрия.

Семейството на Лауда е добре обезпечено. Занимават се с банково дело и държат целия хартиен бизнес в Австрия. Те не поддържат Лауда и неговия спорт. Настоявали той да се занимава със сериозни неща. Той искал да прави къси полети. Купува си «Фокер» и получава право да превозва до 44 души на борда. Той обаче е наивник в този бранш. Предупреждават го официално да не се меси в този бизнес.

 До 1985 г Лауда на практика действа като въздушно такси. Вижда, че няма шанс в това поприще и през 1982 г се връща на пистата. Не зарязва напълно авиокомпанията си. Дори я продава на египетска фирма. Намира богати партньори от Италия. Иска да надвие лобито на Austrian Airlines.

През 1990 г. получава лицез  за международни полети. Компанията вече има полети на дълги разстояния до различни дестинации. А самият Ники става един от 15 пилоти на авиокомпанията. Той среща втората си съпруга Биргит благодарение на авиокомпанията. Тя работи като стюардеса и след един съвместен полет я кани на ресторант.

С Лауда са летели знаменитости като: Фреди Меркюри, Франк Синатра, Стив Маккуин, Джордж Харисън, Грегъри Пек, Рей Чарлз, Фрида Кало.

Идва и инцидентът. На 26 май 1991 г «Боинг-767» на авиакомпанията Lauda Air се разбива. Загиват всички 223 души на борда. Грешката е в дизайна на самолета, но пресата го смазва от критика. Бизнесът тръгва надолу.

 През 1999 г. той продава контролният пакет акции в компанията и става част от враговете си – Austrian Airlines, след което на практика се превръща в тяхно подразделение.

През  2003 г. Ники Лауда няма нищо общо вече с авиобизнеса. Но за много кратко. Създава нови две компании в този бранш, същата година. Той продължава да лети също. През 2007 г лети от Виена до Москва, а пасажерите мчуват по радиото: „Приветства ви командирът на самолета Ники Лауда“.

Евгения Аликян  е ръководител полети на летище Домодедово и като разбира, че ръководи полета на Лауда я обхваща истинско щастие. Не само тя, но и пасажерите искат да го видят след като самолета каца в Москва. Лауда е с бейзболна шапка на главата за да крие белезите от изгорялото си лице от катастрофа във Ф1.

Лауда напуска пилотската кабина дискретно.

Служители на летището вече го чакаха, като се опитваха да се възползват от официалното си положение и да получат автограф. Заминаващите пътници  знаеха, че буквално на метри от тях има легенда на световния спорт и пример за човешка устойчивост. Това им стигаше.