Карането на ски е исторически момент за Русия.

Те имат едни от най-силните отбори в ски бягането. След известна депресия ските се завръщат не само в елитния спорт, но и като  масово практикуване.

Ски бягането е култов спорт в СССР. Те се налагат още в първата петилетка от управлението на Ленин (1918-1923). Образованието и Червената армия оказват огромно влияние в тази посока.

Командирите и войниците в армията агитираха  за ските, като се подготвяха и обучаваха треньори и инструктори.

Хората бяха привлечени за този спорт чрез подобряване на материалната база. Ето каква е динамиката. През 1925 г. са произведени 20 хиляди чифта ски, две години по-късно – 113 хиляди, а след още две години – 2 милиона чифта.

Вторият скок за масово практикуване на ски бягането е през 1931г. Оттогава в Съюза се провеждат ски състезания всяка година, „Празници на Севера“, маратони, преходи и др.

По време на Втората световна война много скиори отиват на фронта, но след това всичко отново започва да диша на пълни обороти. Въпреки срутването на материалната база (унищожаване на магистрали и обезлесяване в близост до градовете), през първите няколко години след войната броят на занимаващите се с този спрот нараства 1,5-2 пъти.

През 1962 г. в Първата зимна спартакиада на народите на СССР има около 10 милиона участници. 4 години по-късно те вече са 12, а в третото издание (през 1974 г.) – 20 милиона души.

В разцвета на Съюза това беше истински народен облик.В средата на 70-те години в страната имаше повече от 3 хиляди стадиона, повече от 6,6 хиляди ски центъра. Огромната страна караше ски!

Столицата зададе модата- московчани използваха всяко свободно пространство. Например на двустепенния мост на метрото Лужнецки, който беше открит през 1959 г. заедно с метростанция Ленински гори се караха ски. Между другото това е най-дългато метро станция в московското метро (272 метра).

На ски ходили и звездите по това време. Те били горди. Съветската актриса Любов Орлова  (1902-1975) обичала мното пързалянето.

Лидия Смирнова, друга голяма актриса тогава също се пързаля.

В началото на 60-те  известната балерина, солистка на Болшой театър Мая Плисецкая (1925-2015) и съпругът й, композиторът Родион Щедрин също често карат ски край Москва.

Един уникален кадър от онова време…април 1963 г.! Фидел Кастро, лидер на кубинската революция, посещава СССР. Не, известният лидер, който управлява страната си почти 50 години, не е в Москва. Той беше доведен в Мурманск  и там се запозна със ските.

Летците-космонавти Валентина Терешкова  и Андриян Николаев също имат модерни ски с връзки и често практикуват публично този спорт.

Карпатите! Лвовска област, Украйна. Чудесни писти и склонове. Отлична денивелация в надморска височина от 400 метра. Националният отбор на СССР по алпийски ски тренира там. И Светлана Гладишева, победителката в Световната купа и Олимпийските игри също е чест посетител.

За двукратния олимпийски шампион Вячеслав Веденин ските са всичко. По време на състезания с негово участие зрителите са много повече отколкото сега на мачове на  Локомотив М или Динамо М.

Едно от най-значимите спортни състезания тогава е „Празник на Севера-1974 г.“. Прочутата полярна олимпиада, която се провежда в Мурманск.

Невиждан брой участници се събират за ски маратона на „Фестивала на Севера-84“.

Същото се повторя и на  Тартуският маратон.

Ски се карат навсякъде в Съветския съюз и по всяко време, без ограничение.

Московчани карат ски на замръзнало езерце близо до Новодевическия манастир. Такава столица вече няма! Сега тя е може би по-красива и по-интересна, но епохата е друга.