Ще ви срещна с 12-те жени, които направиха биатлона толкова популярен спорт.

Лив Грете Поаре

Струва си да се гмурнем в биатлона от 2000 година, дори само заради любовта, която тогава не беше срамежлива. Историята на връзката между Лив-Грете и Рафаел Поаре е може би най-трогателната особеност на епохата. Това беше двойка-мечта: искрена, харизматична, успешна, като често прегръдките им след състезанията засенчваха всякакви резултати. Уви, французите и норвежците не са заедно от две години.

Магдалена Форсберг

Кариерата на Форсберг завърши нещастно. Тя спечели много, но не стигна до главното – златото на Игрите. Дори съперниците й сякаш съчувстваха на шведката след финала на Солт Лейк 2002. Такава съдба – щастлив край не се случи, но интригата „спечелете или не“ беше един от магнитите на онова време.

Олга Медведцева

Майка-героиня със син и три дъщери. Най-малката все още няма годинка. Носителка на злато от Олимпиада  и Световното първенство. Единственият биатлонист, който наистина се завърна след допинг скандал (кална история с лекарска грешка). Символът на победите на руския биатлон в продължение на 10 години. Когато националният отбор беше в треска, тя винаги идваше на помощ. Всъщност именно Олга извади олимпийската щафета във Ванкувър.

Садрин Баи

Тя е първият пълноправен символ на грация и женственост в този спорт. Изглежда като във филм, снимане в студио, грим преди началото и в допълнение, отлични резултати. Може би именно от Садрин научихме, че  при мразовити горски състезания, крехките и изисканите са в състояние да спечелят.

Кати Вилхелм

Рокендрол на модерният биатлон. Дързък поглед, спокойно поведение, остри фрази. Изглежда, че никой по-често от Кати не говори например за секс. Но никоя друга  прическа и усмивка не останаха толкова силно в паметта на зрителите.

Екатерина Юриева

Катя създаде нов, ултрамедиарен образ на руския биатлонист. Личен уебсайт, откровено заснемане в мъжко списание, оживен и нетривиален блог, срещи с фенове, комуникация, усмивки, подаръци … Неслучайно мнозина са запазили топло отношение към Катя, „забравяйки“ за двете допинг истории с нея.

Магдалена Нойнер

Първата биатлонистка станала Богиня. За да не спре да бъде, от Лена се изискваше само да напусне спорта навреме. Тя ефективно се справи с тази задача.

Тура Бергер

В ерата на Тура стана ясно, че ски, пушка и снежна ивица могат да превърнат миниатюрна, очарователна плетачка с детски глас в трактор. Благодарение на Бергер, на моменти изглеждаше, че мъж участва в състезанията при жените. Това беше невъзможно да се пропусне.

Светлана Слепцова

Руският отговор на Вилхелм – спонтанността на Света винаги е очаровала. Татуировки, прически, смели надписи върху комбинезона, джаджи, фенове, автомобили, фотосетове. Няма как да ви е скучно с нея.  

Дария Домрачева  

Времето и заслугите направиха Домрачева първият идеален биатлонист на СССР. В биатлона Даша постигна всичко – остава да изчака, докато, следвайки близък приятел, тя ще успее да надрасне този д голям спорт.

Олга Зайцева

Символът и източник на героични руски победи от последното десетилетие. Зайцева откри руския биатлон като занаят. Жесток и досаден, но печеливш и привлекателен. Явно никакви обстоятелства няма да й попречат да се раздели с това свое мненине.

Мириам Нойройтер

Е, схващате идеята. Никой не направи биатлон толкова откровен, примамлив и близък. Мириам го може.

Всички тези жени, силни, красиви, влиятелни и все пак жени, промениха заминаги този спорт и му придадоха невероятен чар.