Изглежда в Египет има две чудеса на света – пирамидите в Гиза и футболистът Мохамед Салах. Той е обожаван от дълго време, но след като изведе страната до СП от 28 години насам, Мохамед най-накрая се превърна в герой на нацията. В Египет лудостта от голямата победа постепенно отшумява, но оттогава около Салах кипи. Той разбива рекордите във Висшата лига по отношение на представянето, състезава се с Меси и Роналдо, вече се е превърнал в най-добрият играч в Африка и най-добрият играч във Висшата лига. Вкъщи той е обичан не само заради невероятната си статистика, но и заради приказното си изкачване от египетската пустиня до върховете на световиня футбол.

Салах израства в село Нагриг, близо до Александрия. Той започва да играе футбол едва на 7-годишна възраст, вдъхновен от магията на Роналдо, Тоти и Зидан. Гледа ги на стар телевизор, която понякога има картина.

В селото няма нормална топка, затова Салах заедно с приятелите си правят такава от навити чорапи.

 Това продължава до 14-годишна възраст, когато съгледвачи от клуб „Ераб контрактърс“ забелязват Мохамед на училищен турнир.Идва и първият договор. Пътят до тренировката обаче е  четири часа, като се сменят поне три автобуса. И така – почти всеки ден.

„Трябваше да бягам рано от училище“, спомня си той. Така че прекарах само няколко часа там. От около 3-4 години ходия на тренировки пет дни в седмицата. Тренировка от 14:00 часа, която завършва  в шест вечерта. Път и ето ме със семейството си в 22: 30 ч., разказва Салах.

Още на 19 години Салах дебютира в основния отбор на Египет. Подготвяйки се за Купата на Африка през 2012 г., тимът изигра серия от приятелски мачове, като Базел беше един от съперниците. Египтяните спечелиха с 4: 3, Мохамед вкара дубъл, а швейцарските босове бяха толкова възхитени, че го заведоха в Европа само няколко дни по-късно.

 „Невероятно трудно е да се преместиш на друг континент в такава млада възраст. Израснах в Египет, знаех всичко за Египет. Но аз не знаех нищо за Швейцария, дори не разбирах английски. Не знаех къде да взема храна и други елементарни неща.“, казва той.

Само след 6 години  Салах се справя блестящо. Той е основната звезда на Ливърпул, научи езика и 100 хиляди паунда седмично лесно биха могли да заличат от паметта му лошо детство и многото часове пътуване до Кайро.

Но нищо подобно. Мохамед виждаше появата на големи пари, като отлична възможност редовно да помага на Египет и да вдига старндарта в родното си село..

Ето само няколко истории показващи, че Салах има голямо сърце.

Веднъж Салах каза, че любимата му английска дума е „Любов“ и със сигурност не е измамил. Той прилича на полумитичен герой, който уважава всички около него и винаги се опитва да бъде милостив.

През ноември 2017 г., точно вечерта, когато Мохамед вкара дубъл в мача с Конго (2: 1) и спечели виза за Русия за тима на Египет, крадец ограби апартамента на баща му. Само няколко дни по-късно извършителят е намерен и арестуван, а бащата на Салах завел дело. Реакцията на сина била неочаквана. Той поискал незабавно да оттегли делото, срещнал се със самия крадец, дал му малко пари и в допълнение му помогнал да си намери работа. Дори престъпникът да не се подобри, Салах вече е направил най-важното: даде шанс на човека.

Египетският бизнесмен Мамдух Абас беше толкова щастлив от Световното първенство през 2018 г., че искаше да даде на Салах луксозна вила. Необходимо беше само да се съгласи и да избере ден за обиколка на новия дом. Но Мохамед веднага отказа и каза на Абас, че ако иска да му угоди, тогава нека просто дари пари за развитието на село Нагриг.

Салах много се грижи за родното си село. Той не се ограничава до паричните преводи, но построи училище там, закрито футболно игрище и закупи оборудване за фитнес зала.

Главата на селото Махер Шетия е безкрайно благодарен: „Салах дари пари на болница Базиун – за вентилационна стая, лекарства и линейки “.

Салах също помага на младите двойки да се оженят, като даряват пари за сватби.

Салах често посещава Нагриг. „Той се връща  за всеки Рамазан и раздава подаръци на местните деца“, казва приятелят му от детството Басюни. Той изобщо не се е променил от детството си.

Мохамед дари 27 хиляди паунда във фонда на Египетската ветеранска футболна асоциация. Тя подкрепя бивши играчи, които са изправени пред сериозни финансови проблеми. Парите на Салах ще помогнат на 120 семейства, чийто месечен доход не надвишава 16,65 паунда.

Салах обедини Близкия изток. Мароканци, тунизийци, саудитци, кувейтци, емирства и омани всички искат тениска с фамилното му име. Тя дава надежда на 90-те милиона на Египет. Във всяко кафене в Кайро, когато играе Ливърпул е невероятно. Два часа той обединява нацията, а всички забравят за ужасите наоколо.

Парите и славата често осакатяват. Но изглежда има поне един човек в света, който не знае нищо за това.