Скандинавското ходене е модерен фитнес. Два пъти по-ефективно от бягането, 90% от мускулите работят.

Сигурен съм, че стесрещали по улиците и в парковете хора с тояги в ръцете, като като ски-щеки.

Движенията на ръцете им са характерни за скиорите, но на краката са с маратонки.

Това са хора, които са се увличат от скандинавското ходене. То все още има репутация на фитнес за пенсионери-лесна активност за онези, на които вече им е трудно да тичат, плуват и да въртят педали. Всъщност скандинавското ходене е спорт, измислен за младите хора.

Оказва се, че Руската федерация по скандинавско ходене  съществува от няколко години. Шефът й Сергей Мешеряков разказа защо ходенето перфектно балансира достъпността, безопасността и ефективността.

В Русия се използва „скандинавският“ вариант, но той не е напълно правилен, дори ако вземем предвид корените. Корените са финландски, а Финландия не принадлежи към Скандинавия. Самите финландци го наричат ​​Sauvakävely – ходене с пръчки.

Ще ви кажа, че  финландският разказ за събитията е най-често срещаният. Те твърдят, че през 30-те години на миналия век техните скиори в тренировките започват да бягат с щеки без ски. Сега този метод се нарича имитация. Все още се ползва  сред скиорите и биатлонистите.

 През 1966 г. финландската учителка по физическо възпитание Лена Яаскелайнен измисля специален набор от упражнения със стикове за ученици – и това става първообраз на северното ходене.

Яаскелайнен става професор в университета и развива тази дейност със студентите. Появяват се научни трудове, учебният комплекс се разширява.

Първото състезание се провежда през 1988 г. на олимпийския стадион в Хелзинки. Оказа се смешно. Планират ски бягане, но снегът се стопяваи. А финландците, за да не отменят проявата, правят  ходене с щеки, но без ски.

– Просто е.  Пъчките играят ролята на трениращи ръце. Ако всичко е се изпълнява добре, тогава участват 90% от мускулите на тялото.

Пръчките имат двоен ефект: мускулите са натоварени, ставите се разтоварват – това е важно за безопасността и рехабилитацията. Много бивши и опитни спортисти идват на скандинавско ходене специално, за да се възстановят от контузии.

Скандинавското ходене наподобява много ски бягане и плуване едновременно.

Северното ходене включва автентична техника: циклично напрежение и отпускане на ръката, амплитудна работа на ръцете, широка пружинираща стъпка. А техниката предполага определена дължина на пръчките.

В САЩ щати има вид северно ходене – екстрастрийн. Използват дълги пръчки  без шнур, техниката на движение е значително по-различна: къса амплитуда, като се иполва подкрепа с пръчките пред вас.

Именно обхватът на движението на раменния пояс определя нашето кръвообращение, включително мозъка. За амплитудата са необходими правилните къси пръчки (68-70% от височината на човека), осигуряващи различна техника.

Желателно е някакъв процент въглерод да присъства в пръчкте. Това ви позволява да намалите остатъчните вибрации, които се появяват по време на отблъскване. Вибрацията неизбежно се излъчва към лакътната става и я деформира във времето. Колкото повече въглерод има в пръчката, толкова по-добре за лакътя ви.

 Обръщам  внимание на обувките. За правилното ходене трябва да са гъвкави и леки, да имат мека опора при удар. И задължителното скосяване на подметката в областта на петата – тоест подметката не трябва да е плоска, това е изключено важно.

 Ако говорим за краткосрочни нередовни тренировки, тогава  дори можете да ходите по асфалта близо до дома си.  

Препоръчват се все пак пътеки в паркове и гори.

Ходенето всеки ден няма да навреди на здравето ви. Има препоръка на СЗО: 10 000 стъпки на ден, това е около 4-5 км – и те могат да бъдат изминати с  с пръчки в ръка. Продължителността – средно час и половина, за по-възрастни хора -час.

Бъдете в аеробен режим, когато мускулите са максимално кислородни. При липса на приспособление, можете да използвате така наречения тест за говор. Ако можете да общувате свободно с партньора си по време на ходене, без задъхване, значи сте в аеробен режим. Когато е трудно да се говори, трудно да се диша – това вече е анаеробен режим и трябва да се забавите.

Около 50 милиона души се занимават в света със скандинавско ходене.  С правилната техника час на скандинавско ходене изгаря близо два пъти повече калории, отколкото час на джогинг. Средно 700 срещу 400 калории. Решението е ваше.