В края на септември излиза втората книга на Мартин Фуркад „Последният кръг“.  Всъщност това е хроника на последния му сезон в биатлона. Фуркад е великан в този спорт. Той е №1.  Интересно е че няколко десетки илюстрации в неговата книга, включително корицата, са създадени от  15-годишната Оксана Пинчук от Тамбов.

Легендарният биатлонист се възхищава на нейната работа, срещат се в социалните мрежи и излиза с предложение.

„Рисувам от малка, от първите моменти, когато започнах да държа молив. Развивам се самостоятелно от 12-годишна. Видях кратко видео в YouTube: мъж рисува немска овчарка. Опитах се да го повторя – и той започна да се върти. Малко странен пример, но беше така.

Получавам цялата теоретична база от Интернет. Никога не съм ходил в художествено училище, дори не съм мислила за това, а и нямам време“, казва Оксана.

Първоначално рисувах Фуркад за себе си, за да изразя голямата си радост от победите му. По-късно видях, че Мартин е в близък контакт с феновете.

Исках той да види, че феновете могат да го подкрепят не само с думи, но и с креативност. Лайквах го в Туитер, понякога дори оставях коментари – емотикони, аплодисменти. Тогава за мен най-важното беше да разбера, че той го вижда.

Седмица и половина след като той завърши кариерата си, аз отстъпих малко назад, събрах мислите си, изразих това в рисунка и прикачих писмо. Няколко дни по-късно получих директно съобщение от него. Мартин предложи да работим по нов проект – книга.

За да се впише в главата ми, прекарах около месец – просто се побърквах всеки ден, не знаех, че това се случва“, коментира малката художничка.

Тя започва ежедневна комникация с Фуркад. Рисува илюстрация и я пуска директон за одобрение. Книгата ще съдържа повече от 30 нейни рисунки.

Понякога си говорят за ежедневни теми. Той я пита как живее, какво прави. Тоест това е не само работен контакт, но и приятелски.

 Като цяло работата продължава 4-5 месеца.  „Обичам да рисувам хора, вдъхновявам се най-вече от някои личности.

Имам портрети на футболисти – след Мондиал 2018 започнах да се занимавам с футбол, да следя новините и да се интересувам от резултатите. Имах период, в който исках да нарисувам повече футболисти – усещах вдъхновение от тях“, казва още Оксана.

 По някаква причина всички питат за целувката на Мартин и Жаклин. Направата на рисунката  разбира се е по идея на Мартин. Това е важен момент за него. Всички помним състезанието: беше много емоционално, една от най-биатлонните снимки. Фуркад иска да запечата това в книгата завинаги. „Хареса ми, че нарисувах  и този епизод. Спомням си много добре как се чувствах в този момент“, завършва Оксана.