bielsa handing out sweets to young Leeds fans
Биелса раздава сладкиши на феновете. Той е много популярен сред тях.

Мениджърът на Лийдс Юнайтед Марсело Биелса обяви, че остава начело на тима и през новия сезон. Той върна тима във Висшата лига на Англия след 16-годишно изгнание. Договор все още не е подписал. Биелса е много странен тип.

Може би сте чували за Марсело Биелса, който заплашваше привържениците на  собствения си отбор с ръчна граната. Или за това как той заведе  Аржентина на Мондиал 2002, акот носеше със себе си  2000 видеокасети на техните съперници.

Биелса е педантичен, натрапчив и загадъчен мениджър, който носи със себе си митология. Той е една от най-интригуващите личности във футбола.

Според някои от бившите му играчи, нито една от историите, които се разказват за него не са истински.

Bielsa in charge of Marseille
След напускането на Марсилия през 2015 година той се присъедини към Лацио през 2016 година, но след два дни разтрогна договора си. През 2017 година се върна във Франция и пое Лил, като остана на поста 6 месаца.
marcelo Bielsa and Leeds celebrate winning promotion to the English top flight
Лийдс отново са в ПРемиер лигата на Англия, след като напуснаха елитната дивизия през май 2004 година.

Биелса е родом от Росарио, столицата на аржентинската провинция Санта Фе. Той е  средното дете в семейство на политици, адвокати и дипломати с високи постижения.

Докато брат му и сестра му следваха семейната традиция, следвайки кариера в областта на правото и политиката – брат му Рафаел е посланик на Аржентина в Чили, Биелса става футболист, като всеки ден изпраща майка си към будката за вестници за да му събере всички спортни издания  и списания.

Въпреки че за кратко играе в Нюел, той скоро осъзнава, че физическите му ограничения, но пъргавият ум го правят по-подходящ за треньор. Биелса престава да играе на 25-годишна възраст и след обещаниеот екипа на Университета в Буенос Айрес, поема младежката академия в Нюел, като разработва криминалистичен подход за разузнаване на играчи, който му служи и до днес.

„В Аржентина футболните отбори винаги търсят във всеки беден квартал, във всеки парк, на всяка площадка, като се надяват да намерят следващите Меси, Марадона или Батистута. Но това, което Биелса направи, в типичния си стил, беше то да стане изключително щателно и организирано“, казва аржентинският футболен писател Марсела Мора и Араухо.

„Така той и неговият колега от младежкия отбор Хорхе Грифа разделиха страната на 70 територии, изминавайки хиляди мили в малкия Фиат на Биелса. Ако им хареса играч, те отиват да го видят, независимо колко е часът. Когато Почетино беше на 12 години, Биелса се появи в семейния им дом в 2.00 часа сутринта и каза на майката, че е много заинтересован да го запише на футбол. Тя го заведе до спалнята, но Почетино спеше. Биелса каза:“ Не се притеснявайте, не е нужно да говоря с него, просто трябва да видя краката му „, коментира Араухо.

Почетино и фините му футболни крака се превърнаха в ключов стълб на отбора на Нюел, който спечели две аржентински първенства под ръководството на Биелса. Един от съотборниците му в този прочут отбор – Рикардо Лунари  си спомня, че е бил разузнаван от Биелса, след като е вкарал хеттрик за местния си отбор през 1985 година.

Тласкането на младите играчи до техните физически и психически граници е било тема през цялата кариера на Биелса. В Лийдс играчите се състезават в „убийствена топка“, високоинтензивен мач от 11 души, като топката никога не излиза от игра.

Бившият полузащитник на Мексико Павел Пардо си спомня удоволствието да рабти с Биелса.

„Той има книга с описани тренировки и през цялото време, когато бяхме с него, нито веднъж не повторихме тренировка“, казва Пардо, който спечели 146 мача за страната си. „След тренировка се срещахме в средата на терена, като едва дишахме. Той се радваше да ни види в такова състояние“, спомня си  Пардо.

Не е трудно да се разбере как Биелса си е спечелил прякора „El Loco“. Когато става въпрос за този най-неортодоксален мениджър, винаги е разумно да очакваме неочакваното.

„Един ден се явихме на тренировка и Биелса не се виждаше никъде“, казва футболистът Лунари. „Чухме писъците му, инструкциите му, но не успяхме да го намерим. Тогава изведнъж някой го забеляза. Той беше на едно дърво, като търсеше най-добрата гледка от която да наблюдава тренировкта“, спомня си Лунари.

Биелса продължава с екзотичните методи на работа и в Лидс. Ще издържат ли англичаните ?