Anders Hofman, on completion of the Ironman triathlon

Андерс Хофман си е поставил много труднопостижима цел. Всъщност целта на Project Iceman е много проста.

Хофман иска да стане първият човек, завършил състезание по триатлон в нечовешки условия. Той трябва да плува 2,4 мили, да кара велосипед 112 мили и да бяга маратон в най-малко подходящия континент за такъв подвиг- Антарктида.

Подготовката сама по себе си беше сложна. 28-годишният мъж трябваше да събере екип, който да ръководи, подкрепя и да документира опита му върху до голяма степен неизследвана земна маса. Трябва да намери екип, който да му позволи да бяга, да кара и да плува, без да загине в силния студ. Трябваше да намери спонсори за финансиране на експедицията. И накрая трябваше да се подготви.

Това не беше първият Ironman на Хофман. Запален футболист и фитнес ентусиаст, той завърши такъв в родния си град Копенхаген през 2016 г. Той смяташе, че това е краят на кариерата му в триатлона.

Но тогава два фактора съвпаднаха, за да го върнат отново към това. Първо, Хофман започна работа за стартираща компания, която използва изкуствен интелект, за да помогне на триатлонистите да адаптират обучението си. Той случайно попад на видео. То включваше датчанина Ник Якобсън, кайтбординг, който е на хеликоптерната площадка на хотел в Дубай, остъргващия небето петзвезден Бурдж ал Араб. Това беше най-високият скок за кайтбордист в историята. Хофман искаше своя част от историята. Но той също искаше да разшири своите психологически граници, както и физическите граници на триатлона.

Хофман се опита и успя.

Anders Hofman and his support team pose for a photo on completion of the Ironman triathlon in Antarctica
Anders Hofman
Anders Hofman during the swim stage of the Ironman triathlon