Рафаел Надал спечели Ролан Гарос в неделя и по повод пандемията получи трофея, докато носеше маска. Но след това, когато всички се бяха оттеглили на безопасно разстояние, му беше позволено да я свали за фотографите.

Това е традиция за Надал, която се е спазва  по време на кариерата му. Когато спечели първия „Ролан Гарос“ през 2005 г., той захапа купата в средата – на ръба.

Няколко месеца по-рано той захапа и стъкления трофей, спечелен в Монте Карло.

От 2006 година Рафа Надал спазва този ритуал. Той винаги захапва трофеите което печели от турнирите в Шлема.

Всички фенове се вълнуват точно от тзи факт-защо Рафа реагира така ? ОЩе от 2005 година се появиха въпроси във форумите по темата.

Отговорите се въртяха предимно около младостта му. Той изпробваше зъбите си  или просто мислеше, че купите са направени от шоколад.

Самият Надал разказва за този навик. „Започнах да правя това, когато спечели първия си турнир. След това продължих. Харесва ми. Целувам трофеите“, казва той.

По време на купа Дейвис през 2018 г Рафа беше малко по-конкретен.

 „Всичко започна на шега. Но тогава фотографите постоянно ме молеха да го направя. Продължих и сега, нямам други възможности. И мога да ви уверя – вкусът им не е особено приятен. „

Между другото, президентът на международното общество на олимпийските историци Дейвид Валечински също описа навика на олимпийците да хапят медали под натиска на фотографите: „Те са луди по това. Струва им се, че това е легендарен кадър, който може да бъде продаден. Едва ли самите спортисти биха го направили. „, смята той.

Натали Коглин, трикратна олимпийска шампионка по плуване, потвърди тази версия: „Фотографите се уморяват с викове и ги карат да хапят медалите“.

Но ако медалът е лесно да се захапе, Надал понякога има проблеми. Например, когато трябваше да намери място където да захапе златния ястреб, присъден за победата в Доха или огромната круша в Мексико.

През 2013 г. дори се пошегува по време на интервю, когато му подариха реплика на трофея, залепен с бонбони.

И сега мнозина имитират Надал. Например Мария-Хосе Мартинес-Санчес през 2010 г. отхапа трофея на турнира в Рим, където спечели най-голямата титла в кариерата си. През 2015 г. испанският актьор Дани Ровира гризе статуетката, получена за най-добър актьорски дебют на главната испанска филмова награда „Гоя“.