Водят се разговори за създаването на нова Европейска висша лига на стойност 4,6 млрд английки лири. Тя трябва да включва  отборите от най-силните страни в Европа.

Разговорте са все още  на ранен етап, но планът ще включва замяна на Шампионската лига с нов формат.

В преговорите участва банката Wall Street bank JP Morgan.

Коментарите сочат, че пет клуба във Висшата лига, включително шампионите Ливърпул и Манчестър Юнайтед, са се обърнали към тези, които стоят зад плана, с повече от дузина отбори от Англия, Франция, Германия, Италия и Испания в преговори за това да станат членове на състезанието.

Съобщава се също така, че Европейската висша лига ще включва 18 страни, участващи  в една лига, като най-добрите ще участват в плейоф, за да определят общ победител.

Запознати твърдят, че Манчестър Юнайтед и Ливърпул са в основата на тази идея. По-скоро милиардерите, които притежават тези клубове са основните двигане на тази схема.

Президентът на Ла Лига Хавиер Тебас заяви: „Авторите на тази идея, ако те наистина съществуват, защото всъщност няма никой, който да я защитава,  не само показват пълно непознаване на организацията и обичаите на европейския и световния футбол, но и сериозно непознаване на пазарите на аудиовизуални права“.