Bob Marley with a football

„Ако искате да ме разберете, то трябва да играете футбол срещу мен“. Това каза веднъж на журналист великият Боб Марли. И той го имаше предвид.

Ние го познаваме, като музикант, като автор на песни, като пионер на регето и като културна икона. Но никой не знаеше, че футболът е толкова важен за него, колкото музиката.

Bob Marley illustration

Марли некога не е бил далече от футбола.

Винаги когато имаше възможност, той беше готов да играе футбол. Между студиините записи, преди да излезе на сцената или когато е в парка с приятели.

В интервю през 1980 г. той казва: „Обичам музиката, преди да обичам футбола. Ако обичах футбола първо, можеше да е опасно. Обичам музиката, а след това и футбола. Играта на футбол и пеенето е опасно, защото футболът става много насилствен. Пея за мира, любовта и всички тези неща и нещо може да се случи“.

Неговият приятел Рутс описва защитната си игра срещу Марли в приятелска игра на Battersea Park в Лондон в средата на 70-те: „Той беше толкова съсредоточен. С топката в краката си, тичайки към теб и основната му цел е да мине покрай теб, след това да стреля. Той беше господар. И на двете си страсти. „

Ky-Mani Marley, son of Bob Marley during the UEFA Champions League group E match between Ajax Amsterdam and AEK FC at the Johan Cruijff Arena on September 19, 2018
Кай-Мани Мърли, синът на Боб изпя Three Little Birds по време на мач от ШЛ на Johan Cruyff Arena през 2018.

Марли умира през 1981 г., четири години след като се твърди, че е открил форма на рак на кожата под пръст по време на футболна игра.

Cedella Marley with Jamaica Women's football team 'Reggae Girlz' in Kingston, Jamaica on May 19, 2019
Дъщерята на Марли помогна на отбора на Ямайка да се спаси. Седела Марли /в средата, първи ред/ позира с националния тим.