Bernard Tomic in a hotel room with a tennis racquet
Местният любомец Бърнард Томич също е под карантина и тренира в хотелската стая

Общо 72 състезатели са затворени в хотелските си стаи след като дадоха положителни проби за коронавирус. Те пристигнаха за участие на турнира по тенис Australian Open с три полета. 25 състезатели, които са предимно участници в квалификациите, пристигнаха от Доха в Мелбърн. Те трябва да останат изолирани за 14 дни.

Хийтър Уотсън е един от 47-те състезатели, който беше веднага карантиниран, като повечето са разочаровани от всичко това.

Организаторите на Australian Open потвърдиха, че е имало заразен пътник в полета от Доха до Мелбърн и той пристигнал в 5.30 на 16.01, но е бил върнат обратно от властите. Той обаче не е от участниците в турнира.

Домакините са убедени, че ще спазат правилата и турнирът ще стартира на 8 февруари. Някои от състезателите пък споделиха, че не биха пристигнали на турнира, ако знаеха за тези правила.

Двукратната победителка Виктория Азаренка, шампионката от 2016 г. Анжелик Кербер, бившият шампион на US Open Слоун Стивънс и бившият номер 4 –я японецът Кей Нишикори са сред засегнатите.

Ема Касар, комисар по карантинната сигурност в щата Виктория заяви, че хората които са под карантина в хотелите биха били нарушители ако отворят стаите си и комуникират с други хора.