Allyson Felix and Shelly-Ann Fraser-Pryce with their Olympic medals
Шели-Ан Фрейзър-Прайс (вляво) и Алисън Феликс (вдясно) имат 15 олимпийски и 29 медала от световното първенство помежду си

 „Това е чувство, което не можеш да обясниш, докато не го изпиташ. Ти говориш за това, но всичко е много по-диво и лудо от казаното“.

Това споделя двукратната олимпийска шамипонка на 100 мФрайзър Прайс, която си спомня времето когато е била на най-високото стъпало на почетната стълбичка.

Но същите тези думи биха могли в еднаква степен да опишат едно от другите големи постижения в живота й: майчинството.

34-годишната състезателка от Ямайка е спечелила 4-та си сметовна титла на 100 м през 2019 г, след като 2 години беше далече от спортаза да роди сина си Зион.

Сега Прайс се цели отново в олимпийското злато в Токио. Тя не е единствената лекоатлетка, която съчетава тренировките с майчинските задължения.

Заедно с шесткратната олимпийска шампионка Алисън Феликс, Фрайзър обсъждат майчинството, неравенството между половете в атлетиката и темата свързана с отлагането на игрите в Токио.

Камрин излезе от реанимация месец по-късно, но на следващата година Феликс влезе в друга битка, свързана със спонсорство от страна на Nike срещу заплащането на майчинството.

През май 2019 г. тя написа в New York Times, че Nike иска да й плати 70% по-малко, след като е станала майка. Три месеца по-късно марката промени позицията си. Феликс също работи много в посока да подчертае проблема с майчината смъртност сред чернокожите жени.

„Аз съм майка. Дори не мога да си спомня времето, когато просто трябваше да тренирам и нищо друго. Това ме смущава, че някога е имало период от време, в който съм тренирала, почивала и това беше всичко“, твърди тя.

Allyson Felix and her daughter Camryn
Феликс с Камрин на стадиона в Доха, къдоте тя печели два златни медала на СП
Shelly Ann Fraser-Pryce
Зион е на стадиона, където майка му печели световната титла през 2019 г.

Феликс обяснява, че за нея раждането на дете не означава, че кариерата й е приключила, но Фрейзър-Прайс винаги е планирала да запази семейството си за цял живот след леката атлетика.

Тя се готвеше да защити световната си титла на 100 метра на шампионата през 2017 г., но започна често да боледува.

„Бременността беше последното нещо в съзнанието ми“, казва тя. „Няколко теста по-късно разбрах, че съм бременна. Останах вкъщи два дни.  Бях шокирана, защото, честно казано, си мислех, че просто трябва да завърша с леката атлетика, преди да мога да създам семейство“, твърди състезателката.

Фрейзър-Прайс описва сина си Зион като „благословия“ и казва, че вече тригодишното дете „управлява къщата“.

„Все още трябва да се обучавате и да намирате креативни начини да вкарате работата“, добавя тя. „Опитът да се направи това с тригодишно дете е много трудно“, е коментарът на Прайс.

Със сигурност дори да не се завърнат на пистата и двете ще оставят голяма следа в световната лека атлетика.

Изображение
Той наблюдава работата на майка си…..