Novak Djokovic wearing a mask at Adelaide Airport on his way to hotel quarantine

Нови двама тенисисти, които пристигнаха за участие на Australian Open са с положителна проба за Covid-19. Споровете за събитието нарастват с всеки изминал ден.Трети случай е свързан с неучастващ състезател, според здравния шеф на щата Виктория.

Около 1200 души, включително състезатели, екип и официални лица пристигнаха в Австралия за турнира, който трябва да стартира на 8 февруари. Споровете за правилата на карантината оставиха в сянка същинския турнир.

Самите състезатели изразяват възмущението си относно затварянето им в стаите по хотелите през цялото време, докато останалите участници не са пристигнали.

Гражданите на Мелбърн, градът който беше в най-дълъг lockdown, също изразяват опасения, че може Covid отново да завладее Мелбърн.

Позитивните случай на пристигнали с три полета са 72, които веднага са карантинирани. Те няма да могат да излизат от хотелските стаи, докато останалите ще могат да тренират.

Това провокира повечето от състезателите. Лидерът в световната ранглиста Новак Джокович се обърна към организаторте да облекчат мерките за състезателите, като основно настоява да бъде сакратен срокът на карантината.

Предложенията от Ноле предизвикаха критика към него от страна на местня състезател Ник Кириос и бяха отхвърлени от ръководителите на щата Виктория, които искат да поддържат пандемията на много ниски нива.