Фрийдайвингът е екстремен спорт, категорично. Въпреки това той набира огромна скорост. Гмуркането на стотици метри под водата със задържан дъх е плашещо.

Многократният световен шампион Алексей Молчанов съвсем скоро установи нов световен рекорд. На негова сметка има 18 планетарни рекорда и 2 рекорда на Гинес.

Времето почти промени плановете на организаторите. Поради урагана в Иркутск и околността самолетът на Молчанов не стигна до Братск. Спортистът чакаше допълнителен полет в продължение на няколко часа. А някои от организаторите стигнаха до мястото за почти един ден.

На следващия ден вятърът стихна, слънцето излезе  и подготовката започна.

Ледът в Змийския залив, до известния остров Олхон, е с дебелина повече от метър. Отнема много време за подготовка на платна (широки ледени дупки), а също и верижен трион и добри специалисти.

В навечерието на гмуркането за рекорда, Молчанов, като подготовка първо опитва на 45 м, а след това 65 метра. Това са сериозни дълбочини, но максималното постижение беше още по-впечатляващо – почти 77 метра. То принадлежеше на руския фрийдайвър – Андрей Матвеенко.

По време на обучението, Молчанов не само се подготви за рекорда, но и помогна на други фрийдайвъри (тъй като е забранено да се гмуркате сами), които също дойдоха на езерото Байкал.

Подготовката за гмуркане през зимата отнема много време и това не е само подготовка за леда, аспортистите трябва да облекат дебели мокри костюми и да се затоплят.

Температурата в Байкал в средата на март е около три градуса, на улицата – около минус 10. Плътните хидрокостюми предпазват всичко, с изключение на лицето – устните замръзват почти моментално.

Недалеч от най-дълбокото място на езерото Байкал, организаторите поставиха летвата за рекорда на Гинес – 80 м. Миналата година Молчанов вече беше включен в Книгата на Гинес: плуване на 180 метра под леда на доломитната кариера Амеревски.

Видеооператори, съдии и фрийдайвъри, наблюдатели се потопиха в ледения отвор. На 80 метра беше инсталирана специална конструкция, където беше прикрепена светлината и окачена специална карта, която Молчанов трябваше да вземе, за да докаже, че наистина е потънал до необходимата дълбочина.

Алексей облича син костюм и моноплавник – поради особеностите на екипировката перката се носи на голи крака. От екипировката на Молчанов остава само колан с тежест, маска и фотоапарат.

Гмуркането продължава 2 минути 53 секунди. През това време Молчанов се спусна до желаната марка, взима картата, обръща се и излиза.

Алексей се опита да изненада всички . След кратка пауза той показа картата. Точно там служителите във водата напръскаха рекордьора, щастливо пляскайки с длани по повърхността на езерото Байкал.

„Вътре беше много тъмно, можеше да се чуе Байкал – пращене, постоянно бръмчене от движението на лед. Обикновено се гмуркам в топла вода и тези условия са много различни от това, с което съм свикнал. Тук е по-трудно – замръзваш по-бързо, не е лесно в тежък костюм, но е много по-интересно “, каза Молчанов веднага след гмуркането.