095A2742

Деветима наши борци стигнаха финалите в 23-то издание на турнира „Петко Сираков – Иван Илиев“ за мъже и жени до 23 г. в зала „Диана“ в столицата.

Български финал оформиха Киро Михов и Октай Хасан при 79-килограмовите на свободния стил. Двамата ще се срещнат за втори път, след като вече премериха сили в групите заради малкия брой участници, едва седем. Михов загуби с 2:9 и сега ще търси реванш.

Още трима наши състезатели в свободния стил стигнаха до битките за титлите, които са утре от 17 часа.Рухан Расим, шампион на България, постигна две победи в категория до 61 кг и в решителния сблъсък ще спори с Хамза Арсамерзуев (Франция).

Димитър Ангелов (70) пък записа една от най-бързите победи на турнира, като за 42 секунди тушира Хорвиц (Израел), а в оспорван полуфинал се наложи над македонеца Вейсели Фати с 10:9. И за титлата утре среща Тобиас Портман (Швейцария).

А Ивайло Нанчев (92) се справи с призьора от световни и европейски първенства Иван Стефанов , като губеше с 10:9, но постигна туш. И утре ще излезе срещу македонеца Реджеп Хаджари.

095A3335

При класиците Илия Мустаков (63) и Янис Никифри ще повторят сблъсъка си от групите, спечелен от французина с 8:4. Във финала нашето момче ще гони реванш.

При девойките вече има шампионки. Александрина Кашинова тушира в решителната схватка Назифе Таир от клуба на Станка Златева в категория до 55 кг.
Християна Николова (59) обаче загуби от Деница Тодор (Румъния) с 0:4 и остана със сребро. При 72-килограмовите първа е Генезиз Валдес (Eквадор).

За призовите места и в трите стила спорят 163 състезатели от 10 страни.

095A2980

Срещите бяха изгледани от президента на федерацията Христо Маринов, Николай Гергов – член на управителния съвет на федерацията, както и от Валентин Райчев, генерален секретар.

Утре от 10 часа схватките продължават.

Турнирът бе преместен в последния момент от Бургас в София заради наложените строги противоепидемични мерки в морския град.

Надпреварата е без публика, но срещите може да наблюдавате на живо на сайта на БФ Борба ТУК