Камчия с 4 номинации за сграда на годината, Варна с нито една | Moreto.net  - Варна

Най-големият международен спортен комплекс в България – „Камчия“, създава експозиция с вещи и предмети на българските топ спортисти

         По повод откриването на летния сезон`21 най-големият международен спортен комплекс в България – СОК „Камчия“ открива уникална по рода си изложба, събрала вещи и предмети на шампионите в българския спорт. Експозицията е разположена в специално направена за това зала в Комплекса и е под надслов „Негово Величество Спортът“.

         Колекцията съдържа експонати и фотоси, показващи успехите на спортисти от различни националности, и е разделена на няколко части. В първата част, наречена „Магията на българския спорт“, всички гости на Музея на спорта – Камчия могат да видят на живо завоюваните титли и успехи на българските състезатели. Тя съдържа експонати, дарени от олимпийски, световни и европейски шампиони – тенисистът Григор Димитров, олимпийският и двукратен европейски победител в бокса Петър Лесов, футболният шампион ПФК Лудогорец, ПФК ЦСКА, боксьорката Станимира Петрова – световна и европейска шампионка в категория до 54 кг., „златното момиче в художествената гимнастика“ Ренета Камберова, футболистите от „Златния отбор от САЩ`94“ Красимир Балъков, Емил Кременлиев, Пламен Николов, Цанко Цветанов и Йордан Лечков,  олимпийската ни медалистка по борба Елица Янкова, плувецът Антъни Иванов, златният медалист в скока на височина за студенти Тихомир Иванов, най-добрият роден джудист в категория до 66 килограма Божидар Темелков, световният шампион по бокс в кат. до 54 кг. Детелин Далаклиев, златният медалист от младежките олимпийски игри в щангите Божидар Андреев, Фигуристката Саша Фейгин, 4-кратната европейска шампионка по борба Биляна Дудова и много, много други.

         С откриването на Музея на спорта СОК „Камчия“ прави огромна стъпка в съхраняването на традициите и успехите на спортистите – шампиони на България, като предава техния пример на младите спортни надежди и всички деца и младежи, получили възможност да посетят Комплекса. Спортният комплекс, който разполага с огромни възможности за професионални тренировки в 35 олимпийски вида спорт, си поставя за цел още по-мащабно насърчаване на младите хора в придобиването на знания и умения, свързани със спорта чрез организиране на публични представяния на национално и международно равнище.

Съхраняването на знанията и успехите на шампионите има важно историческо значение за българския спорт. Паралелно с експозицията ще бъде създаден и регистър от документи, материали, експонати и фотоси, свързани с български и международен спорт. Спортен комплекс „Камчия“ реализира и ефективни и иновативни програми за подготовка на кадри в различни спортове, като за целта са разработени и програми за Ментори и Посланици на Камчия (с популярни доказали се личности от различни сфери), от които младите надежди за черпят опит и вдъхновение.

Експозицията „Магията на българския спорт“ е отворена за посетители всеки ден в Музея на спорта в Спортен комплекс „Камчия“.