Може да бъде изображение с 4 души и изправени хора

Четири титли и общо осем медала (4 златни, 2 сребърни и 2 бронзови) спечелиха българските състезателки на Световната купа по художествена гимнастика, която завърши днес в Баку (Азербайджан).
Ансамбълът на България завоюва всичките три златни отличия (в многобоя и на финалите на отделните уреди), Боряна Калейн е втора в многобоя, първа на лента, втора на бухалки и трета на топка, а Катрин Тасева се нареди трета на лента и пета на обръч.
Възпитаничките на Весела Димитрова в състав Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Стефани Кирякова, Лаура Траатс и Ерика Зафирова получиха за изпълнението си на пет топки оценка от 45.600 точки (36.7 за трудност и 8.900 за изпълнение).
Сребърното отличие е за Италия с 44.550 точки, а бронзовото е за домакините от Азербайджан с 44.000 точки.
Ансамбълът на България изигра изключително и композицията си с обръчи и бухалки и получи оценка от 43.150 точки (34.2 за трудност и 8.950 за изпълнение).
Така възпитаничките на Весела Димитрова и нейната помощничка Михаела Маевска спечелиха всичките три златни медала на Световната купа в Баку, където от фаворитите отсъстваха само отборите на Русия и Япония.
На второ място на обръчи и бухалки е Италия с 41.900 точки, а на трето – Беларус с 39.850 точки.
В първите два финала при жените Боряна Калейн спечели бронз на топка, а Катрин Тасева се нареди пета на обръч.

Може да бъде изображение с 2 души, изправени хора и на закрито


Калейн получи оценка от 26.100 точки. Със същата е и Даря Трубникова от Русия, но тя има повече за изпълнение – 9.100 срещу 8.750 за Калейн.
Първи златен медал в кариерата си от Световна купа спечели италианката Александра Аджурджукулезе, която триумфира на топка с 26.350 точки.
На обръч победителка стана Линой Ашрам от Израел с 27.150 точки, следвана от Лала Крамаренко (Русия) с 26.850 точки и Алина Гарнаско (Беларус) с 26.600 точки.
Катрин Тасева се класира на пето място с 25.300 точки.
Боряна Калейн взе златото на лента с оценка 24.300 точки след страхотно изпълнение и спечели сребърен медал на бухалки с 27.400 точки.
Катрин Тасева излезе с последен стартов номер на финала на лента, но успя да се пребори за бронзовото отличие с 21.500 точки.
На бухалки победителка стана Линой Ашрам (Израел) с 27.800 точки, а трета е Лала Крамаренко (Русия) с 27.150 точки.
На лента среброто завоюва Алина Гарнаско (Беларус) с 23.450 точки.
Любопитен момент по време на награждаването беше, че медалите на призьорките бяха носени от дрон, а при ансамблите отличията бяха разделни на два дрона.
Следващата Световна купа е в Пезаро (Италия) от 28 до 30 май.
Поздравления за състезателките, за старши-треньора на ансамбъла Весела Димитрова и нейният помощник Михаела Маевска, за главния мениджър на национален отбор жени – индивидуално Бранимира Маркова, за личния треньор на Боряна – Марияна Памукова, за личният треньор на Катрин Тасева – Силвия Стойнева, за нашата съдийка в Баку (индивидуално и ансамбъл) – Филипа Филипова, за диркетора на националните отбори Деспа Кателиева, за Елица Павликенова – танцов педагог на ансамбъл- жени, Елица Луканова – балетен педагог на ансамбъл-жени, Маргарита Будинова – танцов педагог на национален отбор – жени (индивидуално), за Радул Роглев – хореограф на отбора, както и на всички, допринесли за тези големи успехи на нашите момичета!
Специално тези медали са и за президента на БФХГ Илиана Раева, която се грижи момичетата ни да имат всичко, мотивира ги, вдъхва им увереност и самочувствие!
Ансамбълът беше безапелационен и в четирите изигравания, не трепнаха и заслужено обраха всички златни медали!
Боряна започна трудно първия ден, но после се събра и игра като голям шампион и боец!
Катрин беше с изумителна психика, тя тръгна по-уверено първия ден, влезе във финала на обръч, на топка малко не и стигна да е във финала, на бухалки допусна грешки, на лента се пребори и влезе във финала. И днес с последен стартов номер трябваше да си изиграе лентата по начин, който да и позволи да вземе съвсем на финала медала от единствената финалистка, представителка на домакините! И тя излезе и го направи по най-добрия начин! Така правят големите спортисти!

Може да бъде изображение с 1 човек, на закрито и текст, който гласи 'BRGF'
Може да бъде изображение с 1 човек и на закрито