Италия грабна европейската титла по футбол след дузпи срещу Англия. При наказателните удари 3-2. В редовното време и продълженията 1-1.

Люк Шоу се разписа буквално на старта на мача, във втората минута.Това е най-бързият гол в историята на ЕП-ва. Само 1,57 мин от началото на мача за неговото реализиране.  Първи гол на Шоу с националната фланелка. Последва изравняване за италианците дело на Леонадро Бонучи в 67-та минута. Той стана най-възрастният голмайстор на финали на ЕП. Голове на двама бранители. Редовното време завърши 1-1.След продълженията резултатът се запази и последваха дузпи. При тях 3-2 за Италия, които печелят втора европейска титла.

Победата за Италия означава, че печелят втората си титла на ЕВРО, 53 години след като спечелиха първата си през 1968 г. Това е най-дългата разлика между титлите за една нация.

Англичаните бяха спечелили само един от техните предишни 8 мача срещу Италия. Единствената им победа е през ноември 1977 г на квалификация на СП /2-0/.

Преди този мач италианците нямаха загуба в 33 поредни международни срещи-27 победи и 6 рвенства. Последната им загуба е през септември 2018 г от Португалия.

Само три нации преди това са печелили финал на Европейско първенство като домакини. Това са Франция с 2-0 срещу Испания през 1984 г, Италия с 2-0 срещу Югославия през 1968 г и Испания с 2-1 срещу СССР през 1964 г.

Image
Image
Image
Image
Image