Чудобой 2021" кани всички приключенци в надпревара с множество  предизвикателства - Новини

СК „Чудните скали“ Варна и Велоклуб „УСТРЕМ“ канят всички приключенци в една надпревара на открито с множество и разнообразни по характер предизвикателства.

Събитието ще се проведе в НЕДЕЛЯ (12.09.) в района на природна забележителност „Чудните скали“ и яз. „Цонево“, до с. Аспарухово, общ. Дългопол. Стартът ще бъде даден от 08:00 часа на площада в центъра на селото, до кметството.

„Чудобой” е отборно състезание за ентусиасти и любители на изживяванията сред природата. В него са включени различни спортни дисциплини като катерене, колоездене, бягане, гребане с каяк, плуване, ориентиране с карта и компас, рапел и самоизвличане, творчески и интелектуални задачи. Характерна част от надпреварата е, че има и етапи, които са неизвестни на участниците до момента, в който не достигнат до тях. Състезанието е подходящо, както за хора с добра физическа подготовка и технически умения, така и за тези, които искат просто да се забавляват и да научат нещо ново и полезно.

Точно това е и основната идея на „Чудобой“ – да бъде различното състезание, в което не само да събере любителите на приключения на едно място, но и да помогне участниците да научат нови полезни за тях неща, да се докоснат за първи път до различни видове спортове, да преодолеят страховете си, да се научат на взаимопомощ и да работят в екип, и всичко това да се случи в условията на приятелска атмосфера, весели и усмихнати хора!

Отборите се формират от по двама души и могат да вземат участие в три отделни групи – „Елит“, „Хоби“ и „Айляк“. Основната разлика между тях е в техническата сложност и дължина на трасето, изискващи различна физическа подготовка – най-добра за група „Елит“, последвана от „Хоби“ и най-ниска за група „Айляк“.
Група „Елит“ е подходяща за хора, които са добре подготвени за по-сериозни физически натоварвания и предпочитат състезателния характер на предизвикателството. 
Група „Хоби“ е подходяща за хора със средна физическа подготовка, които са готови да стигнат до комфортната зона на физическото си натоварване, и освен приключенския, харесват и състезателния характер на изживяването.
Група „Айляк“ е подходяща за хора със слаба физическа подготовка, както и родители с децата си, които търсят по-скоро приключенския, отколкото състезателен характер на изживяването.

Ориентировъчна дължина на трасето:
– Елит – 30км (колоездене); 20км (пеш); 4км (гребане с каяк); скално катерене (около 15м, до 6-та категория по UIAA); D+ 1900м;
– Хоби – 15км (колоездене); 15км (пеш); 2км (гребане с каяк); скално катерене (около 15м, до 5-та категория по UIAA); D+ 800м;
– Айляк – 10км (пеш); 1км (гребане с каяк); скално катерене (8-12м, до 4-та категория по UIAA); D+ 400м.
*Разстоянията са ориентировъчни, поради възможността отборите сами да избират маршрута/трасето до следващия етап.