За първи път в 75-годишната история на  AIBА, световната боксова федерация, медалистите от предстоящото Световно първенство по бокс в Белград ще бъдат наградени със значителни парични премии. Наградният фонд е 2,6 мил.долара. Победителите в отделните категории ще получат  100 000 долара. Сребърните медалисти- 50 000 долара, а бронзовите – 25 000 долара. Това е невиждано в историята на бокса и прието с пълно единодушие от целия боксов свят.

“За  първи път AIBA ще дава парични премии на СП и така трябва да бъде. Тези пари са заслужени, като се вземат предвид годините на подготовка, необходими за спечелване на призови места в топ турнириа на AIBA и положените усилия.

Знаем, че това ще бъде огромно уважение към нашите боксьори. Те не само трябва да са успешни на ринга, но и и проспериращи“, каза босът на световния бокс Умар Кремлев.

Генералният секретар на AIBA Ищван Ковач потвърди, че тази инициатива е важна за състезателите, които са потрудили доста.

“AIBA осигурява справедлив шанс на състезателите си да си изкарвате прехраната като допълнителна мотивация. Знам колко много тази възможност означава за боксьорите. Радвам се на тези, които ще имат този шанс и на AIBA които реализират тези възможности за днешните спортисти. Тава е голяма стъпка към нашата голяма цел, да изградим устойчив боксов път“, допълни президентът на боксовата централа.

СП в Сърбия стартира на 24 октомври, като откриването ще е на Štark Arena в Белград.