Кирил Николов – Дизела ще бяга с незрящ състезател в “По стъпките на Алеко с приятел” на 2 октомври

Отборът ще измине 27 км пресечен маршрут по пътеките на Витоша

Регистрацията за единственото отборно планинско състезание с кауза у нас е отворено още само 1 ден

Легендата в планинското бягане Кирил Николов – Дизела ще участва в екип с незрящия състезател Павлин Митев в четвъртото издание на единственото у нас изцяло отборно планинско състезание с кауза – “По стъпките на Алеко с приятел”. Надпреварата ще се проведе на 2 октомври в четири категории – “Семейство”, “Приятели”, “Колеги” и “Съседи” по две трасета.

Записването е отворено само още един ден – до 21 септември, като се очаква броят на участниците да достигне 500. И тази година традиционно част от средствата събрани чрез таксите за участие и доброволни дарения ще бъдат предоставени за социална кауза – подпомагане и закупуване на екипировка и оборудване за Планинската спасителна служба в Кюстендил.

Дизела се включва в състезанието, за да подкрепи неговата философия – планината е отворена за всички, независимо от възрастта им, физическите им качества и подготовка. Той ще бяга в отбор “Папая”, който е кръстен на кучето-водач на Павлин. Заедно с другия състезател в него – Янка Трифонова, те ще атакуват дългото трасе от ~27 км по маршрут с. Железница – заслон Синята стрела – вр. Черни връх – м. Офелиите – с. Владая. Положителната денивелация по него е над 1400 м, а контролното време е до 9 часа.

“Не съм се колебал и за миг щом получих поканата от организаторите да изненадаме заедно и да подкрепим Павлин и отбора му. В нашия тим ни обединяват куража, волята, желанието да преминаваш границите на собствените си възможности, екипната работа и разбира се, любовта към природата и планината. Всичко това е закодирано и в духа на цялото състезание. Затова се включвам и се надявам, че още много хора ще дойдат да споделим емоцията заедно”, споделя Кирил Николов – Дизела.

“Папая” не е единственият специален отбор в тазгодишното издание на “По стъпките на Алеко с приятел”. В него ще се включат и два тима на традиционните партньори от фондация “Ела и Ти”, в които ще има по един състезател в инвалидна количка за планински преходи. Все още е открито записването за доброволци за тях, които да подпомогнат придвижването по късото трасе от ~11 км по маршрут с. Владая – х. Панчо Томов – с. Владая.

“Участието на тези отбори с характер показва, че всичко, което ни трябва, е желание, добра воля и верни приятели. Много се надявам тази година да видим още повече участници с този дух, който вече се превърна в запазена марка на състезанието.”, обясни Димо Христов, главен организатор на “По стъпките на Алеко с приятел”. “Целта ни е да предложим положително преживяване както на подготвените състезатели, които имат нужда от предизвикателство и искат да покажат топ резултати, така и на тези, които търсят движение според възможностите си и приятен ден, споделен с близки хора в планината.”, категоричен е той.

И в двата случая обаче ключов за успеха е отборният дух, защото според регламента времето на тима се отчита с финиша на последния негов участник. По двете трасета са предвидени подкрепителни пунктове, на които състезателите могат да получат вода и медицинска помощ, като в цялата организация ще бъдат приложени мерки за безопасност. Официалната церемония по награждаване на победителите в четирите категории ще се проведе на площада в с. Владая. Част от програмата е и специалното гостуване на “Банско филм фест” с безплатна прожекция на избрани тематични филми от 18.00 до 21.00 часа.

Състезанието “По стъпките на Алеко с приятел” се организира традиционно от Туристическо дружество “Боерица” в партньорство със Столична община, район Витоша, район Панчарево, Природен парк Витоша. И тази година тя е включена в календара на емблематичните за град София спортни събития, в подкрепа на инициативата „София – Европейска столица на спорта” и в Фондация „София – европейска столица на спорта”.

За състезанието “По стъпките на Алеко”

Състезанието “По стъпките на Алеко с приятел” е посветено на първото туристическо изкачване на Черни връх, направено от Алеко Константинов и Никола Тантилов. През лятото на 1889 година двамата преминават разстоянието от Орлов мост през Панчарево, Железница, Черни Връх до Владая. Тези няколко дни са крайъгълният камък на организираното туристическо движение в България и популяризирането на Витоша като дестинация за отдих. То е възобновено през 2018 година, като в трите му издания до момента са участвали общо близо 1000 човека.

Проектът е съфинансиран от “Програма за изпълнение на Общинска стратегия за развитие на физическото възпитание и спорта” на Столична община, и се реализира в подкрепа на инициативата “София – Европейска столица на спорта”.

Още информация можете да намерите на www.postupkitenaaleko.com

За организаторите на “По стъпките на Алеко с приятел”

Tуристическо дружество Боерица, кръстено на едноименната местност на Витоша, има за цел развитието на туризма, грижата към планината и природата, насърчаването на спортовете на открито и привличането на подрастващите към тези каузи. От 2011 година чрез доброволчески акции съдейства за поддържането на маршрутите в западната част на Витоша, както и организира стотици специални събития за деца и възрастни, както и за хора в неравностойно положение. ТД “Боерица” е отличено с награда за най-добро туристическо дружество без туристическа база за 2018 година.