Яхта Шоколад по време на регатата Bosphorus Cup

 Първото място в клас ORC и третото в клас IRC 0 ознаменуваха първото международно участие на екипажа на яхта Шоколад. Достойното постижение бе постигнато по време на състезанията за Купата на Босфора. Отборът успя да преодолее дори настоящия световен шампион в ORC, който остана втори след яхта Шоколад.

Световноизвестната ветроходна регата се проведе между 24 и 26 септември 2021 г. във водите на Истанбул. Състезанието е предизвикателно дори за най-добрите професионални ветроходци заради активните течения и силния вятър в протока между Европа и Азия, който е и натоварен морски път.

Шоколад е яхта от модел FARR40 с български екипаж и швейцарски шкипер, която по-рано през годината успя да постигне множество значими победи в състезанията за килови яхти на българското Черноморие.  

“Ветроходството по Босфора ни създаде магическо усещане. Много се радвам за победата ни, но още повече – че с това състезание направихме важна стъпка в нашата подготовка за следващото ни предизвикателство – участие в Rolex Middle Sea Race през октомври.“, сподели Франсоа Боп, шкипер и собственик на яхтата.

Много добри резултати бяха постигнати и от другите български участници в надпреварата – LZ Yachting 1991 със шкипер Лъчезар Братоев стана четвърта в клас ORC, Espresso Martini със шкипер Павлин Надворни се класира на пето място в ORC, а яхта  Wasabi с шкипер Валентин Николов е българската яхта с първо място в класа си IRC 4.

Екипажът на Шоколад с шкипер Франсоа Боп (крайният вдясно)