В Самоков завърши третият кръг от Националните офроуд шампионати в България. Нашият най-успешен представител за Рали Дакар Орлин Алексиев не успя да стартира поради закъснение на доставката на новата му машина и не успя да направи плануваните тестове. Той обаче награди победителите в Рали категорията и разказа за бъдещите си планове на фенове и състезатели.

Финалните гонки и награждаването на мотополигон Ридо бяха наблюдавани от над 5000 зрители в хубавото неделно време.  Стартът на състезанието бе даден от кмета на Община Самоков Владимир Георгиев. В центъра на града  на тържествената церемония застанаха 53 автомобила от България, Казахстан, Румъния и Гърция.  Организаторите от местния клуб „Мотор Спорт Самоков” подготвиха над 500 състезателни километра за трите дни. Надпреварата е част от спортния календар на Автомобилната Федерация на България и се реализира с подкрепата на Община Самоков.

При най-тежките прототипи Даниел Господинов и Иван Пенчев се наложиха над силната конкуренция от Казахстан, Турция и Гърция,  а при най-бързите в рали категорията дебютантите Методи Паунов / Влади Раденков бяха недостижими с перфектната си навигация и висока средна скорост. При стандартните автомобили  приятна изненада с победата си поднесоха Емил Димитров/ Андон Андонов от Петрич, а при усилените стандартни автомобили баща и син Цветан и Калоян Найденови с Jeep Cherokee отново бяха недостижими и в това състезание.

За първи път в това състезание се успешно се представи и автоматичната система за сателитно проследяване с обработка на резултатите racetracking.org, разработка на варненската фирма EasyTracking, като в последния ден системата бе атакувана и от хакери, но забавянето бе само за 15 мин.

Последният кръг е в околностите на Русе от 26 до 28 ноември и там ще станат ясни шампионите на България.