Михаил Рафаилов е една от най-младите и обещаващи надежди на българското катерене, а любовта към книгите и участието му в хора на варненските момчета са само допълнително доказателства за това, че ни очаква един по-добър и интересен свят, съграден от талантливите деца на България.

Едва на девет, Михаил вече е познат сред катерачите в България – носител е на множество медали от национални състезания по спортно катерене и е впечатлявал немалко доказани алпинисти с изкачванията си по някои от най-трудни скални маршрути в България. Дори и малък, като всеки катерач и той се стреми към все по-големи предизвикателства и постижения. Такива, които ти осигуряват вълнуващи емоции, но и те учат на доверие, търпение, постоянство, благодарност, уважение. Изкачването на тези маршрути е нещо много повече от спорт или приключение, то е сбъдване на една мечта, то е преживяване, което остава в теб завинаги и завинаги те променя. В България такива са маршрутите на Централна стена във Враца – едни от най-високите и красиви турове за традиционно катерене в България и на Балканския полуостров. Естествено към тях е обърнат и погледът на Михаил като следващ негов проект. Той ще бъде част от традиционния есенен лагер на варненския клуб по катерене във Враца и е планиран за периода 10 – 17 октомври 2021. В този период, ако метеорологичните условия са подходящи, Мишо в тройна свръзка с баща си – Росен Рафаилов и още един от опитните варненски катерачи, ще направят опит да изкачат тур Винкелите – 380 метра красив, традиционен маршрут, изкачен за първи път на 13-14.05.1961г. от Георги Атанасов и Ангел Петров. Ако преодоляването на маршрута мине успешно Михаил ще бъде най-младият български катерач, изкачил Централна стена.

За Мишо и останалите варненски алпинисти катеренето е много повече от екстремно приключение, то е създаване на верни приятели, изграждане на доверие, връзка, принадлежност и ценностна система.

Всеки който се докосне до това, става част от културата наречена катерене, научава какво има истинска стойност и припознава ценностите на тази общност като своя вътрешна мотивация, разбиране за света и начин на живот.

Вярвайки в тази култура и ценности като доверие, любов, уважение и почитане на хората и природата и стремейки се да възпитават това сред все повече деца, варненският клуб по спортно и скално катерене Варнаклайминг, част от който е и Мишо, са посветили планираното изкачване на Централна стена на благородната кауза да направят катеренето във Варна по-достъпно за всички деца и младежи. Желанието им е чрез това постижение да популяризират този спорт и да привлекат повече хора, които да подкрепят каузата им. Целта е да се съберат средства, с които да се осигурят безплатни тренировки по катерене за деца и младежи във Варна. Със средствата събрани от дарения ще могат да се покрият разходите за наем на залата и за осигуряване на необходимия инвентар за децата. Времето и усилията, които инструкторите и всички членове на клуба влагат в работата си с децата, е напълно безвъзмездно и посветено на съхранението и развитието на този прекрасен спорт и тази уникална общност.

Предизвикателството за Мишо започва още тази вечер,  когато той ще трябва да изкатери 400 м. по изкуствената стената за катерене в зала Владислав.  Освен със себе си и дължината на катеренето той ще се изправи и срещу всички останали варненски катерачи, които ще го подкрепят и мотивират, като катерят успоредно с него.

Достъпът до залата за катерене е свободен за всички, които искат да се насладят на това изкатерване, което обещава да е наистина вълнуващо.