Със студ, дъжд и мъгла посрещна Шуменското плато участниците на Държавното първенство по нощно ориентиране и изпрати повечето от тях с усещането по-скоро за успешно оцеляване, отколкото за постигане на високи постижения.

Тежките метеорологични условия направиха от традиционно приятните надпревари и от отличния терен на Платото, истинско изпитание за заявилите се почти 300 състезатели на възраст от 10 до 82 години. 87 от регистрираните не влязоха в класирането по различни причини – незавършили, пропуснали точки или нестартирали, съобщава българският сайт за ориентиране bgorienteering.net.

Тазгодишният шампион на средна дистанция Владимир Атанасов от „Бегун“ грабна титлата при мъжете с време по-малко от час, следван на около минута от Апостол Атанасов от „Трапезица“ и на почти две минути от Иван Сираков от „Вариант 5“. Тежките условия се отразиха на резултатите, в които разликата между първия и последния влязъл в контролното време беше 1:40 ч.

При дамите Косара Ботева от „Узана“ спечели убедително титлата с 1:01:58 ч, следвана на 2 минути от Наталия Атанасова от „Бегун“. Националната състезателка Андрея Дяксова от „Карлък“ се нареди трета с изоставане от почти 6 минути.