Световната боксова центрла AIBA празнува с откриването на Световното първенство по бокс в Белград.

Men’s World Boxing Championships отбелязва своето завръщане в сръбската столица за първи път от 1978 г с церемония по откриването, която демонстрира богатата боксова история съчетана с модернизацията в този спорт наложена от новото ръководство.

СП продължава до 6 ноември, като повече от 500 състезатели от над 88 страни ще си оспорват призовите места в 13 категории. Това е рекорд в цялата история на бокса.

Церемонията по откриването постави началото на едно запомнящо се събитие от две седмици, в което някои атлети ще бъдат част от отбора на „Справедливия шанс“. Той е създаден за спортисти, които са се почувствали принудени да напуснат своите страни.

За първи път в състезание на AIBA всички членове на екипа дефилираха заедно със състезателите, като част от парада на спортистите.

По време на церемонията по откриването публиката в злата имаше възможност да направи една разходка из боксовата история. Също така беше документирано откриването на трофея Вал Баркър, който беше представен в чест на шампиона в тежка категория от 19 век, който по -късно се превърна в ключова фигура в глобалния растеж на бокса. „Този шампионат е много специален в много посоки. Освен, че сме силни в резултат на всичко през което сме преминали, ние сме по-силни от всякога. Това се вижда в наградния фонд, който сме осигурили. Това се вижда и в промените, които сме направили“, каза на откриването президента на световната федерации Умар Кремлев.