Роси Денчева се класира на полуфинал, още три българки продължават без загуба на турнира за жени от веригата UTR Pro Tennis Tour в Бургас

Росица Денчева се класира за полуфиналите на турнира за жени от веригата UTR Pro Tennis в Бургас. Още три българки Джулия Терзийска, Александра Габровска и Михаела Цонева продължават само с победи и имат голям шанс за полуфиналите.

Надпреварата се провежда на кортовете на ТК „Авеню“. Състезанието е в схема от 20 тенисистки. Те са разпределени в четири групи от пет състезателки.

В група „А“ Джулия Терзийска и Александра Габровска имат по три победи. Така утре двете българки ще играят една срещу друга в спор за място на полуфиналите.

Група „C“ Росица Денчева вече се класира за полуфиналите. Роси се наложи над Габриела Михайлова с 6-0, 6-2 и записа четвъртата си победа.

В група „D“ Михаела Цонева има три победи и само чудо може да я изхвърли от полуфиналите. Цонева вече има успех в два сета над втората в групата Мария Подураева (Украйна).

Ето резултатите от днес:

Група А:

Джулия Терзийска – Изабел Кузманов (САЩ) 6-0, 6-0

Александра Габровска – Алексия Янчу (Румъния) 6-1, 6-4

Даря Шаламанова – почива

Група B:

Зиновия Ванева – Тудора Алексия (Румъния) 6-3, 6-1

Йоанна Радулова – Настя Колар (Словения) 1-6, 3-6

Невена Сокович (Сърбия) – почива

Група C:

Росица Денчева – Габриела Михайлова 6-0, 6-2

Катерина Димитрова – Мария Весели (Румъния) 6-3, 6-2

Любослава Перухова – почива

Група D:

Мария Танева – Никол Русева 6-0, 6-2

Ани Вангелова – Мария Подураева (Украйна) 3-6, 0-6

Михаела Цонева – почива

Мачовете от тази верига дават отлична възможност за изява и трупане на състезателен опит на родните тенисисти. Като част от огромните усилия, които БФТ полага за осигуряване на пълноценен международен спортен календар на нашите тенисисти, през 2020 г. бе подписан договор с американската организация Universal Tennis. Тя инвестира $40 млн. в провеждането на независима верига от професионални турнири със собствена рейтингова система, която оценява не само победите и загубите, но и спечелените и загубени сетове и геймове в мачовете.

Нашите състезатели имат само ползи от едно такова участие. Първо – запълват с мачове срещу чуждестранни противници паузите, в които не са на ITF турнири, без да им се налага да преминават през пандемичните процедури и карантиниране по границите. Второ – двубоите са все срещу равностойни противници, защото UTR системата разпределя състезателите по близък ранкинг. Трето – всеки тенисист има гарантирани пари от наградния фонд (по около $500), които нарастват с всяка победа.