Ferrari Daytona SP3 напомня за "60-те" - видео

Новата Ferrari Icona е вдъхновена от състезателни легенди от 60-те години на миналия век. Ferrari Daytona SP3 бе представен на пистата Mugello като част от Ferrari Finali Mondiali 2021. Името на новата Icona напомня на легендарния финал с резултат 1-2-3 за кончетата от маранело и отдава почит на спортните прототипи на Ferrari, които са дали на марката уникален статут в моторния спорт.

На 6 февруари 1967 г. Ferrari постигна едно от най-зрелищните постижения в своята история, когато завърши на първите три места в първия кръг от годишния международен световен шампионат за спортни автомобили в Daytona 24 Hours. Трите коли, които прекосиха карирания флаг една до друг в това легендарно състезание в родната страна на Ford – 330 P3 / 4 на първо място, 330 P4 на второ и 412 P на трето – представляваха върхът на развитието на Ferrari 330 P3.

Главният инженер Мауро Форгиери прави значителни подобрения на модела във всяка от трите основни области на състезателния автомобил: двигател, шаси и аеродинамика. 330 P3 / 4 перфектно въплъщава духа на спортните прототипи от 60-те години на миналия век, десетилетие, което днес се счита за златната ера на състезателните автомобили със затворени арки над колелата и е постоянна отправна точка за поколения инженери и дизайнери.

Дизайнът на Daytona SP3 е хармонично взаимодействие на контрасти – перфектно скулптурни, чувствени повърхности се редуват с по-остри линии, които илюстрират нарастващото значение на аеродинамиката в дизайна на състезателни автомобили като 330 P4, 350 Can-Am и 512 S. Смелото решение в полза на каросерията Targa със свалящ се твърд покрив също е вдъхновено от света на спортните прототипи – Daytona SP3 не само предлага вълнуващо удоволствие от шофирането, но и широка гама от характеристики.

Daytona SP3 е оборудван с атмосферен V12 двигател – проектиран като средно разположен двигател, както е обичайно в състезателните автомобили. Този двигател несъмнено е най-легендарният от всички двигатели на Maranello. С 840 к.с. това е най-мощният двигател, създаван някога от Ferrari, а въртящият му момент е 697 Нм при максималните 9500/мин. Резултатът: F140HC е най-мощният двигател с вътрешно горене, създаван някога от Ferrari и доставя огромни 840 к.с. с типичните вълнуващи характеристики и звук на V12 от Cavallino Rampante.