Умар Кремлев - российский спортивный деятель

Умар Кремлев

Извънредният конгрес на световната боксова асоциация (IBA) приключи първите си два дни в Истанбул. От 165  делегати, които имат право на глас, 142 присъстваха лично в Истанбул, докато 8 се присъединиха онлайн.

Изборите за постовете на президент и независими членове на борда на директорите на IBA остават насрочени за настоящия извънреден конгрес на IBA, в съответствие с конституционните изисквания. Тъй като единственият кандидат, който е преценил, че отговаря на условията да се кандидатира за позицията на президент, шефът на IBA Умар Кремлев предложи днешната среща да приключи, след като стигне до точката от дневния ред, включваща избори.

Вечерта на 12 май IBA получи копие от петиция от името на Борис ван дер Ворст, който беше обявен за недопустим да се кандидатира за президент на IBA от независимата комисия за номинации.

В петицията се иска от CAS да спре изборите за президентска позиция на 13 май. „Честността е много важна за мен и поради тази причина изборите за президент на IBA няма да се проведат днес“, каза президентът на IBA Умар Кремлев. „Това ще даде време на CAS и на недопустимите кандидати да свършат своята правна работа“, допълни той.

Основните точки в дневния ред за деня включваше доклад на генералния секретар Ищван Ковач. Неговият доклад обхваща разработването на олимпийската квалификационна система за боксовия турнир на Олимпийските игри Париж 2024 съвместно с МОК. Ковач също даде актуализация за програмата за финансова подкрепа с повече от 1,5 милиона долара.